Diari La Veu del País Valencià
El Consell reconeix la sensibilitat amb els desnonaments de Caixa Ontinyent i Caixa Popular
L. Part / València

La vicepresidenta, consellera i portaveu del Govern del País Valencià, Mònica Oltra, ha estat l’encarregada, aquest matí de divendres, d’informar els mitjans d’aquest acord que, segons ha dit, “reconeix formalment” les tres esmentades entitats per la seua “sensibilitat”amb les famílies en risc d’exclusió social

“És una qüestió que s’emmarca dins del Pacte del Botànic –ha subratllat la vicepresidenta– per la qual el que fem és destacar aquestes entitats que s’han mostrat sensibles a la petició feta pel Consell” per a declarar una moratòria general de desnonaments.

Segons resa el text de l’acord, aquest suposa “donar una resposta urgent mentre es produeix l’aprovació definitiva de la Llei de Funció Social de la Vivenda”.

D’altra banda, i en la mateixa línia, la portaveu de l’Executiu valencià ha volgut mostrar el seu “agraïment públic”a la tasca desenvolupada per la Plataforma d’Afectats per la Hipòteca (PAH), que, segons indica el mateix acord, “ha convertit el dret subjectiu de la vivenda en la seua lluita i ha obert la via per a donar solució a la demanda social de persones que han perdut o tenen un greu risc de perdre la seua vivenda”, segons ha informat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mònica Oltra, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu autonòmic.

Segons el Consell, les conseqüències de la crisi i l’esclat de la bambolla immobiliària –el PV és la tercera autonomia més endeutada– “han tingut com a conseqüència un fort impacte en l’economia de les llars i un sobreendeutament en l’accés a l’habitatge que ha desembocat, en molts casos, en execucions hipotecàries”.

D’acord amb les dades en poder del Govern valencià, el PV és “la segona de les autonomies amb major nombre d’execucions hipotecàries i llançaments”. Igualment, considera que la llei de Segona Oportunitat està resultant de “nul·la aplicació”, ja que, “a més de no resoldre la dació en pagament, no impedeix procedir als desnonaments ni per als col·lectius més vulnerables”.

Mesa per a la Prevenció dels Desnonaments

Davant aquesta situació, la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori va constituir la Mesa per a la Prevenció dels Desnonaments, “amb l’objectiu d’establir un marc de diàleg, col·laboració i cerca de solucions efectives en les situacions com a conseqüència del sobreendeutament de persones i famílies amb dificultats per a fer front als pagaments de la hipoteca del seu habitatge habitual”.

D’aquesta manera, els més de 40 representants de diferents entitats treballen de forma coordinada per a evitar els desnonaments mitjançant la cerca de fórmules proposades per totes les parts implicades.

Dins d’aquest marc, el Consell va sol·licitar a totes les entitats financeres que operen al PV -també convidades a participar en la Mesa- que signaren una “declaració d’intencions” amb la “triple finalitat” de declarar una moratòria de desnonaments de persones especialment en situació de vulnerabilitat fins a l’entrada en vigor de la Llei de la Funció Social de l’Habitatge, el nomenament d’un interlocutor amb la Mesa per a crear canals de mediació i el compromís d’oferir habitatges per al Fons Social.

Encara que una majoria d’entitats financeres han manifestat que no estan procedint a fer execucions hipotecàries, el nombre de desnonaments és “encara significatiu”. Per açò, el Consell ha volgut reconèixer que Caixa Ontinyent, Cajamar i Caixa Popular han subscrit la declaració d’intencions proposada per la Conselleria “per a evitar que més famílies perden les seues llars”.

Comparteix

Icona de pantalla completa