Diari La Veu del País Valencià
Bloc-Compromís demana declarar Dénia zona lliure de ‘fracking’
RedactaVeu / Dénia

El grup municipal Bloc-Compromís de Dénia presentarà una moció a l’Ajuntament demanant que es prohibisca a tot el territori valencià l’ús de la fractura hidràulica o ‘fracking’ com a tècnica que per mitjà de la injecció d’additius químics és susceptible de ser utilitzada per a la investigació i extracció d’hidrocarburs. En paraules del regidor Josep Crespo “declarar Dénia zona lliure de ‘fracking’ suposa un gran benefici per al medi ambient, especialment per als nostres aqüífers, que no es veuran contaminats amb aquesta tècnica”.

El passat dia 28 de setembre, el DOCV publicava l’aprovació del tres permisos a l’empresa Montero Energy Corporation SL per a la investigació d’hidrocarburs al País Valencià. Els tres programes preveuen la recerca d’hidrocarburs en una superfície aproximada de 195.569 hectàrees, que afecten a bona part de les comarques del nord. L’empresa Montero Energy Corporation i altres empreses tenen sol·licitats més permisos arreu del territori estatal, especialment a les zones de Cantàbria, Castella i Lleó, La Rioja, Euskadi o Aragó entre d’altres.

Concretament, l’empresa Montero Energy Corporation S.L. està interessada en fer investigacions per descobrir si al subsòl existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs que no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de baixa permeabilitat i de baixa porositat, el que fa que la seua extracció siga més complicada i que es necessite d’una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Es tracta de la tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal.

A França i molts altres països, la fractura hidràulica està prohibida pels alts riscs que comporta, i Les Corts d’Aragó ja s’han posicionat en contra d’aquesta pràctica, com altres diputacions provincials governades pel PP com Valladolid o Sòria. A comunitats autònomes com Cantàbria, o desenes de municipis de tot el territori de l’Estat, i tenint en compte que és una polèmica nova, “de ben segur acabarem l’any amb un posicionament polític i territorial massiu contra aquesta pràctica prohibida a l’Europa més avançada. Municipis com Morella, Vilafranca, la Jana, Canet lo Roig, Ares o Vistabella, s’han declarat municipis lliures d’aquesta pràctica”.

Tot i que ni Dénia ni la comarca han estat incloses en aquesta petició concreta per l’empresa Montero Energy Corporation, explica el regidor, “demà mateix pot vindre qualsevol empresa semblant i demanar perforar el nostre terme, i igualment, la contaminació dels aqüífers veïns pot tindre repercussions molt greus per al nostre poble ja que els aqüífers no entenen de termes municipals. Per això BLOC-Compromís presenta aquesta moció demanant que Dénia es declare lliure de la pràctica del ‘fracking’ i que el Consell la prohibisca en tot el territori valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa