Diari La Veu del País Valencià
Alberto Garzón: ‘El vot útil és vella política i ha servit per a consolidar les retallades’
Europa Press / València

El representant d’Esquerra Unida ha realitzat aquestes manifestacions a València, on ha participat en un míting en el Poliesportiu del Cabanyal -que ha congregat vora 2.500 persones-, en el qual ha estat acompanyat pels candidats d’EUPV-UP al Congrés dels Diputats i al Senat, Ricardo Sixto i Lorena Ruiz, i la número 2 de la candidatura a la cambra baixa, Roser Maestro.

Alberto Garzón ha recordat durant la seua intervenció la seua trobada aquest matí de camí a València en l’AVE amb el candidat del PSOE, Pedro Sánchez. “Quan l’he vist m’ha recordat al 135 i a l’estratègia del vot útil; entenc que el PSOE ho faça, l’està utilitzant 30 anys, però em sorprèn que també la usen aquells partits que diuen que volen regeneració democràtica·”.

Enfront d’açò, ha asseverat que Unitat Popular-Esquerra Unida desitja “el vot útil i determinant de les classes populars, dels que no arriben a fi de mes, de les dones doblement explotades, dels nostres majors”. “Pot haver-hi un vot més útil i més bell que votar a qui se sap què farà després del 20 de desembre?, s’ha preguntat el candidat, que ha reivindicat que UP-IU es manté en les seues posicions d’esquerres mentre les quatre formacions del “debat a quatre que no molestava la CEOE corren cap al centre”.

Candidatura “sense mercat de fitxatges”

Ha presumit de ser l’única candidatura en què els seus candidats han sigut triats per la ciutadania “sense mercat de fitxatges”. “Tenim alguna cosa que és innegociable, els valors; nosaltres no entrem a oferir la política com a espai mercantil, un producte a un preu, sinó que la política té a veure amb l’educació pública, les condicions laborals i per açò no caiem en l’espectacularització”. “Volem vèncer per a transformar la societat, però vèncer convencent, no enganyant. No hi ha líders suprems, som tots o totes o no hi ha ningú”, ha sentenciat.

En aquest sentit, ha posat com a exemple que tots eixos partits -PP, PSOE, Podemos i Ciudadanos-, “després del seu gir al centre”, defensen un mercat lliure de l’energia. “Però nosaltres no, nosaltres defensem nacionalitzar les empreses estratègiques perquè hi haja instruments perquè els governs no hagen de demanar permís als poders”. “No es pot dir volem una societat verda i dir que volem capitalisme, no es pot”, ha asseverat.

“Les dones no demanen permís”

Garzón ha subratllat l’accent feminista del seu discurs -en l’obertura del míting s’ha guardat un minut de silenci per les 64 víctimes de la violència de gènere durant aquest 2015 i també ha recordat els dos policies morts a Kabul- en dirigir-se al líder de Ciudadanos, Albert Rivera, per a recordar-li que “les dones no demanen permís” per a reivindicar els seus drets.

D’altra banda, ha reivindicat el valor de la memòria històrica: “Venim des de lluny, però no per a fer un museu de la història, sinó per a aprendre dels nostres avantpassats que van lluitar pels drets socials, que no cauen del cel”. En aquest punt, ha agregat que “la Transició no va ser la Revolució dels Clavells de Portugal i l’oligarquia del franquisme va seguir sent l’oligarquia de la democràcia i per això no necessitem una segona transició, sinó un projecte constituent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa