Diari La Veu del País Valencià
El Voluntariat pel Valencià presenta ‘Deu de dos’
Sandra Serrano / València

Escola Valenciana ha donat a conèixer l’obra que ret homenatge als deu anys de Voluntariat pel Valencià al Centre cultural la Beneficència, en un ambient intimista, creat per a gaudir de la literatura a través de tots els sentits.

Així, el Centre cultural la Beneficència de València ha sigut l’escenari de la presentació del llibre que commemora aquesta primera dècada del Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana. La periodista Amàlia Garrigós ha estat l’encarregada de conduir els assistents cap a un viatge literari que ha comptat amb la participació d’alguns dels autors de l’obra Deu de dos.

Els assistents a l’acte han pogut trobar la complicitat dels escriptors que han compartit l’origen i motivació dels contes que recull Deu de dos, així com les seues inquietuds vers les lletres. L’acte s’ha celebrat amb l’objectiu de commemorar el naixement, ara fa 10 anys, del Voluntariat pel Valencià, un projecte d’Escola Valenciana en què l’entitat cívica ha posat en contacte parelles lingüístiques i any rere any crea milers de parlants de valencià.

Per a celebrar aquesta efemèride i retre homenatge a la llengua, Escola Valenciana ha confeccionat el llibre Deu de dos, en el qual “la parella llengua i literatura es donen la mà”, segons fonts de l’entitat cívica. El seu president, Vicent Moreno, ha agraït “el compromís desinteressat dels escriptors, la implicació de les institucions públiques en el llibre i la professionalitat de tot l’equip de l’entitat cívica que ha fet possible que aquesta obra veja la llum”.

A més, Moreno ha felicitat els voluntaris i voluntàries que col·laboren amb Escola Valenciana “i regalen el seu temps”, i ha posat en relleu la tasca dels professors de les escoles d’adults, així com el “paper fonamental” dels ajuntaments que participen del Voluntariat pel Valencià i els treballadors comarcals de l’entitat “que esperonen la posada en marxa del programa i creen així una gran xarxa per la llengua”.

Deu de dos, un compendi de contes

Deu de dos és un compendi de deu contes que ha sigut elaborat gràcies al mestratge de Gemma Pasqual, Joan Borja, Manuel Civera, Francesc Gisbert, M. Josep Escrivà, Joan Olivares, Jordi Querol, Pepa Guardiola, Anna Moner, Carme Miquel. El pròleg de la publicació és una conversa entre Carles Alberola i Dariana Groza.

Cèsar Amiguet ha estat l’encarregat del disseny del llibre, mentre que la tipografia dels titulars és de l’alzireny Rafa Jordán, i Edicions 96 ha col·laborat en la producció editorial, “així que aquesta obra és un producte cent per cent valencià”, segons destaquen els seus impulsors.

El títol numèric, Deu de dos, és un joc de paraules, és una conversa. Perquè hi haja conversació, almenys han d’haver dos parlants, que formen una parella. En el cas del Voluntariat pel Valencià es porta a terme una conversa amb una parella lingüística. Aleshores, aquest llibre, fruit dels deu anys de creació de parelles lingüístiques, “tracta de posar en relleu eixos dos aspectes: d’una banda, els deu primers anys de Voluntariat pel Valencià i, d’altra banda, les converses que es desenvolupen durant el programa entre un voluntari i un aprenent”.

En la vetllada es posaren en joc els cinc sentits perquè els presents gaudiren de la literatura amb l’estimulació de tots els sentits. Així, es va incitar el sentit del gust amb el tast de mistela i torró; el de la vista, amb la visió de postals de paisatges valencians i ciris; l’olfacte, amb la flaire d’encens; el tacte, amb la possibilitat que els assistents s’acaronaren entre ells i l’estimulació de l’oïda es va reservar al recital de fragments dels contes dels autors i la suau música que compassà l’acte, fluctuant, entre les veus d’Amàlia Garrigós i les dels lletraferits.

Diferents representants polítics acudiren a l’encontre literari i s’oferiren a llegir fragments de l’obra Deu de dos, com és el cas de la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra; el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius; el vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Josep Palomero; el regidor de Govern Interior de l’Ajuntament de València, Sergi Campillo, i el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano.

El llibre, editat per Escola Valenciana, ha comptat amb el suport de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l’Ajuntament de València i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa