Educació recorrerà al Tribunal Suprem la revàlida de 6è de primària de la LOMCE

El conseller Marzà considera aquesta revàlida de la LOMCE ‘pròpia d’èpoques grises’
16 desembre 2015 01:00h
RedactaVeu / València
 
Tal com va anunciar el conseller d'Educació Vicent Marzà en la Conferència Sectorial que es va celebrar el passat estiu amb el ministre Íñigo Méndez de Vigo, des de la Generalitat Valenciana es considera que no hauria d'existir la revàlida de 6è tal com està plantejada pel Ministeri d'Educació sense el consens amb els diferents territoris de l’Estat. Aleshores, 12 autonomies s'hi van oposar al desenvolupament del Reial Decret en els termes en què s'ha concretat. “Estem molt a favor de fer avaluacions i proves diagnòstiques per millorar la qualitat educativa, però estem diametralment en contra de revàlides pròpies d'altres èpoques grises que no contribueixen a avaluar i determinar fórmules per a millorar l'aprenentatge de l'alumnat”, ha comentat el conseller Marzà.
 
Educació té la intenció de presentar en breu un recurs  davant del Tribunal Suprem al Reial Decret 1058/2015  que regula les proves de 6é de Primària, tan bon punt es puga aprovar la proposta en un Ple del Consell. “És una mesura que adoptaran totes les comunitats autònomes que ho consideren i podem assegurar que no serem els únics”, ha afirmat el secretari autonòmic d'Educació, Miquel Soler.
 
El Reial Decret 1058/2015: una imposició estatal sense consens.
 
La LOMCE estableix realitzar una avaluació individualitzada en finalitzar la Primària. El desenvolupament normatiu el va efectuar el passat 20 de novembre el Ministeri d'Educació amb el Reial Decret 1058/2015 que obliga les comunitats autònomes a dissenyar, aplicar i corregir exàmens als alumnes de 6è de Primària. “No és una avaluació, és un examen per a fer rànquings discriminatoris de centres que no porten enlloc ni suposen avançar en la millora de la qualitat educativa d'aquells que més ho poden necessitar”, ha explicat el conseller Marzà i ha continuat dient que “des de la Conselleria d'Educació es vol destacar que, ja que les competències en matèria educativa les gestiona el Govern valencià, caldria que des del Ministeri d'Educació s'escoltaren i valoraren les nostres apreciacions sobre qüestions com la revàlida de 6è”.
 
El Reial Decret estableix que l'alumnat s'examine de tres àrees de les set de Primària i des d'Educació es considera que difícilment es podran obtindre resultats rellevants de l'alumnat amb aquest plantejament. La norma ministerial no respecta tampoc les competències en matèria educativa del Govern valencià ni reconeix els contextos específics dels centres educatius ni la seua autonomia pedagògica.
 
D'altra banda el cost econòmic autonòmic per a realitzar les revàlides és de 600.000 euros, ja que es recorre a professorat extern al centre per a realitzar-les. Aquest fet suposa també un qüestionament implícit de la professionalitat i objectivitat avaluadora del professorat del mateix centre, que alhora és el màxim coneixedor de l'aprenentatge continuat del seu alumnat. És per tot això que la Generalitat Valenciana presentarà el recurs davant del Tribunal Suprem junt a totes les comunitats autònomes que s'hi sumen.


 
next