Demolidor informe de Mèdia.cat sobre la construcció mediàtica de Ciudadanos

“Qualsevol observador imparcial podria pensar que sembla que existeixi algun interès que el partit d’Albert Rivera tingui un bon resultat a les properes eleccions espanyoles”
16 desembre 2015 01:00h
Albert Rivera.

Directe.cat


Un nou informe de l’Observatori Mèdia.cat que analitza la presència mediàtica de Ciudadanos als mitjans de comunicació a nivell quantitatiu i qualitatiu revela que Ciudadanos té una elevada presència en els mitjans de comunicació i que la Sexta, sens dubte, és el seu mitjà. Per altra banda, l’informe conclou que els principals mitjans dels grans grups de comunicació “tracten de forma amable i elogiosa” Ciudadanos i no pregunten a Rivera pels casos de corrupció del seu partit ni pels vincles amb l’extrema dreta ultranacionalista espanyola, ni tampoc no han qüestionat la suposada “centralitat” del partit encarant-lo amb les seves actuacions als diferents parlaments autonòmics on tenen representació.

L’informe que presenta l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat, amb el suport de la Fundació Catalunya Fons, ha estat elaborat pel periodista Daniel Camon i l’analista Sílvia Martín i analitza la presència d’aquest partit polític als mitjans de comunicació, tant a nivell quantitatiu –quants cop hi apareixen i amb quina freqüència- com a nivell qualitatiu –amb quina actitud es fa l’entrevista. Sobre quins temes pregunten els periodistes que els entrevisten, l’informe ha analitzat les tertúlies on han aparegut dirigents de Ciudadanos als mitjans espanyols i catalans durant les 7 setmanes que van des del 28 de setembre fins al 15 de novembre. L’informe es pot llegir sencer al web de Mèdia.cat.

Abonats a La Sexta

L’estudi confirma que Ciudadanos té una elevada presència en els mitjans de comunicació. Durant les 49 setmanes analitzades, els dirigents de Ciudadanos han fet 176 aparicions en mitjans, de les quals, 15 en premsa, 62 en ràdio i 99 en televisió. Es tracta d’una mitjana de gairebé 4 aparicions (3’60) al dia en alguna tertúlia de mitjans espanyols i catalans. Alguns dies, la freqüència augmenta i oscil·la entre 8 i 10 aparicions diàries fins a arribar al seu rècord de 12 aparicions en mitjans el 9 de novembre.

Per format comunicatiu, en televisió destaca la cobertura de La Sexta, amb un total de 24 aparicions, seguida de 13TV, amb 18. A La Sexta hi surten amb una freqüència mitjana d’una vegada cada dos dies i les dades demostren que hi ha setmanes en què intervenen en aquesta TV de Mediaset fins a 4 ocasions. En ràdio, RNE és l’emissora en què els dirigents de Ciudadanos tenen més aparicions, amb 11 en total. La segueixen la SER, amb 10 intervencions, i la COPE, amb 9. En premsa escrita –ja sigui en paper o digital-, el diari que dóna més protagonisme a Ciudadanos és EL PAÍS, amb 3 entrevistes. Per programes, l’espai en el qual intervenen més els representants de Ciudadanos és Las Mañanas de Cuatro, amb 13 aparicions en els 49 dies de l’estudi, la qual cosa representa una entrevista cada 3,7 dies.

En segona posició es troben El Cascabel, de 13TV i Al Rojo Vivo, de La Sexta, amb 11 presències de Ciudadanos en aquests 49 dies. Inés Arrimadas és la dirigent de C’s amb més presència a les tertúlies durant el període analitzat amb un total de 64 aparicions, la qual cosa significa que s’ha entrevistat més d’una vegada al dia als mitjans. El dia de màxima activitat de la diputada és el 9 de novembre, en què va ser entrevistada fins a 6 vegades en una sola jornada. Pel que fa al líder del partit, Albert Rivera, apareix en 39 ocasions durant el període d’estudi. La setmana del 12 al 18 d’octubre és entrevistat 7 vegades i fa un cara a cara, el de Salvados amb Pablo Iglesias. Hi ha diversos dies en què és entrevistat tres vegades i n’hi ha un que l’entrevisten 4 cops en una sola jornada.

Temes tabú

Per analitzar de forma qualitativa les intervencions mediàtiques dels representants de Ciudadanos s’han triat els 3 mitjans de comunicació – un de televisió, un de ràdio i un de premsa- que més espai comunicatiu han donat al líder del partit, Albert Rivera. Així, s’han analitzat les seves aparicions a La Sexta, Ràdio Nacional d’Espanya (RNE) i El País. Segons s’ha pogut constatar, a les entrevistes dels principals mitjans dels grans grups de comunicació s’hi destaca principalment la referència a les expectatives de victòria de Ciudadanos i els possibles pactes després de les properes eleccions espanyoles o sobre el conflicte polític català. Cap dels tres mitjans no pregunta al representant de Ciudadanos per temes controvertits del seu partit com ara els casos de corrupció que afecten la seva formació, ni pels vincles d’alguns dels seus militants amb l’extrema dreta ultranacionalista espanyola, entre altres qüestions.

 
next