Diari La Veu del País Valencià
Els populars de Torrent ‘veten’ Estellés en la celebració del Dia del Llibre
RedactaVeu / Torrent

Pau Alabajos va sol·licitar en l’última reunió del Consell, que va tindre lloc el desembre de 2012, que durant el programa del 2013 es llegiren poemes de Vicent Andrés Estellés, aprofitant que és enguany l’autor homenatjat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. La proposta “ha estat denegada per la via dels fets, ja que el representant de Compromís no ha rebut cap tipus de resposta a la seua petició”.

A parer d’Alabajos, el fet que tot els anys i de manera reiterativa es llija sempre el Tirant lo Blanc “demostra que el PP només veu el valencià com una qüestió folcloritzant i antiga, no com una llengua amb present i futur i a reivindicar per la joventut”.

“És evident que el Tirant lo Blanc no només és una gran fita de la literatura en la nostra llengua, sinó de la literatura mundial, però el que no es pot fer és agafar-lo per amagar tota la producció immensa que hi ha en valencià”, raona Alabajos.

Així mateix, el representant de Compromís considera encara més increïble aquest veto ‘de facto’ quan fins i tot la consellera d’educació i exalcaldessa de Torrent, María José Català, va prendre possessió del seu càrrec en el Consell llegint els famosos versos d’Assumiràs la veu d’un poble o la Diputació de València, presidida per Alfonso Rus i governada pel PP, aprovara per unanimitat la moció de Compromís per afegir-se a la commemoració de l’any Estellés.

En aquest sentit, Alabajos considera que tot forma part de la mateixa estratègia: “Al PP només li interessa la cultura valenciana per a fer-se fotos -i no moltes-. La mateixa María José Català ha estat condemnada per la justícia a obrir línies en valencià en col·legis de Xirivella i Picassent, perquè els tribunals han donat la raó als pares i mares, que demanaven escolaritzar els seus fills en valencià, i, fins i tot així, ha manifestat que no acataria la sentència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa