El Peloto, el gran cim de Cases Baixes, serà paratge natural municipal

21 desembre 2015 01:00h

RedactaVeu / Cases Baixes.

Cases Baixes (Racó d’Ademús), un dels nostres municipis d’interior, viu de nord a sud sota el xiuxiueig de l’aigua brava del Túria. El riu, alhora, facilita que la població puga gaudir d’una vega fèrtil. Tanmateix, el paisatge el té guanyat l’ametller.

Durant anys Cases Baixes fou un llogaret, d’origen musulmà, que pertanyia a la urbs del Racó, la vila d’Ademús, però en 1838 aconseguí la independència i pogué constituir el seu ajuntament. A les primeries del XX Cases Baixes visqué el seu màxim punt demogràfic amb 1.214 veïns que com a altres indrets d’interior anà paulatinament despoblant-se fins a hui, que tan sols compta amb 194 veïns (padró 2014. 208 segons la web municipal).

L’orografia és la comuna a un poble d’interior que compta amb quatre cims. Tres d’ells superen els 1.000m d’altitud com Peña Alta (1057m), Pino Cacho (1083m), o la Molatilla (1045m), no obstant això, la Somera arriba als 981m. Això fa de Cases Baixes un poble d’orografia accidentada, amb barrancs, amb agricultura de secà i de regadiu i ramaderia bovina i porcina.


El Peloto. Cases Baixes (Foto: Casas Bajas, la página del pueblo).

Des de 2014 es celebra la “Subida al Peloto”, una carrera de muntanya a peu de 30 km que recorre els cims de Cases Baixes i arriba fins al més alt, El Peloto amb 1.300m d’altitud.

Aquest indret muntanyenc ha vist el seu reconeixement de la mà del nou Consell i les polítiques mediambientals que la nova Conselleria està portant a terme. Recentment, el DOCV publicava el projecte de decret del Consell que declara paratge natural municipal l’enclavament denominat El Peloto al terme de Cases Baixes.


Cabirol al Peloto (Foto: Casas Bajas, la página del pueblo).


Cérvol al Peloto (Foto: Casas bajas, la página del pueblo).


Vista de Cases Baixes.

El projecte justifica que aquest paratge, amb el seu emblemàtic cim, El Peloto, “constitueix un àmbit de gran valor ecològic i paisatgístic”, així a banda de la varietat d’arbreda on destaquen els pins garriguencs i la savina de muntanya, ginebres... l’avifauna compta amb l’àguila reial, l’àguila marcenca europea, així com diversos ducs i mussols. Mamífers com el cérvol, el cabirol i el porc senglar comparteixen hàbitat amb espècies més petites i depredadores com la rabosa o el gat salvatge, la guineu... comptant també amb rèptils i amfibis.

D’altra banda convé destacar el tipus de construcció que existeix entre els barrancs i pics escarpats, denominada de pedra en sec, encara que s’estenen per tot el terme. Conegudes com a “barraques”, destaca la coneguda “Barraca grande”, que és sens dubte uns dels patrimonis etnològics de Cases Baixes.


Barraca. Cases Baixes.
 

 
next