Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció prorroga la recerca del ‘Ritaleaks’ contra Rita Barberà
Europa Press / València

El ministeri públic va obrir diligències de recerca el passat mes de maig arran d’una denúncia interposada per Compromís que va acompanyar de 466 factures per valor de 278.000 euros i que va donar a conèixer en la web ‘Ritaleaks‘.

Entre els “dispendios” publicats en aquesta pàgina web figuraven un menjar amb gyn tonics, gaspatxos de llagostes, rom Cacique, ostres, mariscadas, pacharán o “mojama extra”. Entre aquestes despeses, figurava també 600 euros per una nit en una suite d’hotel amb ‘full crédit’, que cobria totes les despeses, “des de massatges fins a la pedicura”.

Transcorreguts els primers sis mesos de recerca, la Fiscalia Anticorrupció ha decidit prorrogar la recerca mig any més.

La denúncia interposada per Compromís se centrava en factures que podien amagar un presumpte finançament irregular del PP, ja que s’indicava que Barberà va usar fons de l’Ajuntament pagar viatges a actes del partit, com assistir a conferències a Madrid de l’expresident del PPCV, Alberto Fabra, o pagar el viatge a l’enterrament del fundador de la formació Manuel Fraga, “amic personal” de la exprimera edil.

D’igual manera, es denunciava la “excessiva despesa” en el pressupostat i que, a més, en 2012 es va duplicar per dues, des dels 36.000 euros inicials als 64.000, despeses autoritzades per la llavors assessora de la exalcaldesa i també germana. Finalment, Compromís alertava d’un possible fraccionament de contractes per a eludir la llei que obliga a les administracions públiques a recórrer a concurs públic per a contractes superiors a 18.000 euros.

Els denunciants consideraven que aquests fets podien ser constitutius de diversos delictes contra les administracions públiques, com un de malversació de fons públics; tràfic d’influències en les contractacions fragmentades, així com prevaricació per l’aprovació de factures fora de pressupost. Alguns d’aquests delictes estan penats amb la inhabilitació i, fins i tot, amb la presó.

En aqueix moment, quan es va presentar la denúncia, Compromís també va requerir al ministeri públic que demanara totes les factures des de 2007 per a evitar que els delictes hagueren prescrit.

Comparteix

Icona de pantalla completa