Diari La Veu del País Valencià
Hi ha motius per reobrir el judici del meu fill
ACN /Burjassot

Guillem Agulló, pare del jove, ha recordat en una entrevista amb l’ACN les connexions entre l’assassí confés i l’extrema dreta. El condemnat va complir només 4 dels 16 anys de presó i posteriorment es va presentar en la llista electoral d’Alianza Nacional a Xiva (Foia de Bunyol).

“Hi ha motius per reobrir el judici, altra cosa és que tinguen la voluntat política de fer-ho”, ha assenyalat el pare de Guillem Agulló, que considera que mentre no es reobra el cas, “tenim més motius per dir que hi ha complicitat de l’Estat en aquest assassinat, mentre no ho facen cada dia que passe són més responsables”.

Segons la seua opinió, una reobertura del judici podria fer que es condemnés de manera efectiva tots els que hi podrien haver col·laborat en l’assassinat. El pare del jove denuncia que Agulló va ser envoltat per un grup de joves i finalment un el va apunyalar. Qui finalment es va declarar culpable i va ser condemnat. L’acusació particular del judici, celebrat a Castelló de la Plana l’any 1995 envoltat de molta polèmica, es va acabar retirant per no estar d’acord amb el procediment i considerar que hi ha havia irregularitats.

Guillem Agulló pare reclama també explicacions del perquè els advocats defensors dels acusats tenien presumptes relacions amb l’equip jurídic de la Generalitat Valenciana, presidida aleshores pel socialista Joan Lerma. El pare del jove sosté que s’han descobert reunions paral·leles que es podrien haver produït per indicar com havien d’actuar els acusats.

Els pares de Guillem Agulló

“És molt dur veure això, el tribunal digué que era una baralla entre joves que anaven borratxos, la jaqueta que duia el meu fill amb l’enganxina ‘Nazis no’ desaparegué i com aquell equip d’advocats tan prestigiosos va aconseguir que allò es quedara en res”, assenyala. La família recorda com el fiscal, en acabar el judici va dir que el temps jutjaria aquell tribunal, “perquè era conscient de la manipulació d’aquell judici”, assegura el pare del jove.

“I el temps ha donat la raó a tots els que pensàvem que va ser un assassinat polític i per ideologia, s’ha demostrat que Pedro Cuevas (autor del crim) està implicat en moviments neonazis amb estructures militars. Ningú no s’explica com armes de l’exèrcit espanyol van a parar a grups d’extrema dreta. Com és possible? Què està passant? Qui està darrere de tot açò?”, es demana Agulló.

El pare del jove es refereix a l’anomenada ‘Operació Pánzer’, pendent de judici, que va permetre desarticular el grup neonazi Frente Anti Sistema (FAS), principalment radicat al País Valencià. Entre els 18 imputats, hi ha l’assassí confés de Guillem Agulló, Pedro Cuevas, acusat de ser presumpte responsable de la fabricació d’armament per al grup en un taller clandestí. També hi ha imputats dos militars i un regidor d’España 2000 a Silla (Horta Sud).

El pare de Guillem Agulló confia que l’acusació particular, exercida per l’Ajuntament de Burjassot, recorde al jutge que Cuevas “assassinà un jove que tenia la vida per davant, una vida molt més gran que la d’aquest criminal que només pensa en pegar pallisses a immigrants i homosexuals”.

“Pensar diferent va suposar la mort de Guillem, aquesta democràcia té límits i ell els va sobrepassar”

En opinió del pare de Guillem Agulló, la mort del seu fill es va produir per pensar diferent i perquè “altres no ho van permetre”. Agulló considera que “aquesta democràcia té uns límits respecte les llibertats i Guillem els va sobrepassar”. El pare del jove assassinat exposa que Guillem Agulló formava part d’un moviment incipient al País Valencià que s’estava configurant “com a moviment que estava ja reivindicant posicions nacionals, identitat pròpia dels valencians amb una identificació política amb Catalunya i els Països Catalans”.

“L’Estat va apostar tant pel País Valencià perquè volien que pensarem més en espanyol i menys en català”, assenyala Guillem Agulló. Amb això, segons defensa, “pensaven que s’anava a acabar amb tot el moviment i es complicaren la vida perquè no s’ha acabat”, conclou. Aquest 11 d’abril, una concentració homenatge a la plaça Castelar de Burjassot (Horta Nord), municipi on vivia Guillem Agulló, recordarà l’assassinat.

>

Reportatge de Canal9 sobre el cas Guillem Agulló (1995)

Comparteix

Icona de pantalla completa