Diari La Veu del País Valencià
Tot a punt per al Porrat i les calderes de Sant Antoni d’Oliva 2016
RedactaVeu / Oliva

Sense dubte, les calderes de Sant Antoni són l’element més emblemàtic del Porrat d’Oliva. Una tradició que es remunta als anys 40, i que va instaurar el capellà de Sant Roc per tal que els pobres pogueren passar millor el fred de l’hivern. Fa uns quants anys, els Festers del carrer de Sant Vicent van recuperar l’elaboració de les calderes, fins arribar a coure més de 3.000 racions d’arròs caldós amb fesols i nap en 23 calderes. I per al Porrat del 2016 s’han afegit tres calderes més. “No sabem quantes racions farem enguany”, ens comenta el representant dels Festers, Joan Orquín, “depèn de la grandària de les calderes, no totes seran iguals, i calculem que en tindrem en total unes 26”.

De fet, la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Oliva, en col·laboració amb els Festers de Sant Vicent, està treballant per tal que les calderes de Sant Antoni es declaren com a Bé de Rellevància Local.

El tradicional Porrat de Sant Antoni es complementa el 17 de gener, dia de la festivitat del sant, amb la Benedicció d’Animals i el repartiment del pa beneït, en acabar la missa, davant mateix de l’ermita, i amb l’antic porrat de Sant Antoni a la plaça de Sant Roc, del qual tenim constància des del segle XVII.

A més, enguany, el porrat de Sant Antoni comptarà amb un espectacular Mercat Medieval, amb exposició d’elements de tortura i armes d’assetjament, justes de guerrers, falconeria i vol de rapinyaires, i exhibició de tir amb arc. I tot això sense oblidar les activitats d’animació infantil, jocs artesans, ludoteca i baqueta gegants, contacontes o teatre de titelles.

El porrat i Mercat Medieval al barri del Raval-Gerreria s’inaugurarà el divendres 8 de gener a les 19 hores, i finalitzarà el diumenge dia 10, a les 22.00 h de la nit.

El regidor de Festes de l’Ajuntament d’Oliva, Pepe Salazar, ha volgut convidar a tots els veïns d’Oliva i de les poblacions veïnes a gaudir “d’un dels porrats més bonics i tradicionals de la nostra comarca, inclòs en la Ruta dels Porrats de la Mancomunitat de Municipis de la Safor. Ja ho diu la dita –dels porrats de gener, Sant Antoni és el primer– i per això voldríem que tots vingueren i participaren en els actes programats, des del dinar popular de les Calderes de Sant Antoni, fins a la benedicció d’animals i els diversos espectacles previstos, per a grans i menuts.”

Comparteix

Icona de pantalla completa