Diari La Veu del País Valencià
València aprova els comptes del 2016: ‘Que s’esperen els bancs’, el poble no!
RedactaVeu / València

“Aquests Pressupostos Municipals del nou equip de govern per a 2016 es poden resumir en el següent lema: ‘que esperen els bancs; els ciutadans i ciutadanes no poden esperar”.

El delegat d’Hisenda, Ramon Vilar, ha resumit així l’esperit del document de pressupostos municipals per al pròxim exercici en la sessió del Ple, en la qual han sigut aprovats definitivament.

Els Pressupostos han eixit avant amb els vots de l’equip de govern, mentre que els dos grups de l’oposició –Popular i Ciudadanos– han votat en contra. Es tracta d’un projecte pressupostari de753.681.469,34 euros (836.908.677,64 euros de pressupost consolidat –que inclou organismes autònoms i empreses municipals). Açò suposa un increment de 2,1 milions d’euros respecte al 2015 (4,18 milions d’euros en el consolidat).

Respostes a Orriols-Rascanya

El debat plenari ha començat amb la intervenció d’una representant de l’Associació de Veïns d’Orriols-Rascanya, qui ha subratllat i demanat respostes per a les mancances del barri en temes socials, d’ocupació, habitatge i equipaments. El delegat d’Hisenda, Ramon Vilar, ha agraït la seua aportació, i ha recordat que moltes de les previsions pressupostàries estan recollides en partides consolidades, mentre que unes altres s’aniran aplicant una vegada en vigor, també en funció de les taules reivindicatives de la ciutadania.

“La ciutat que volem”

Ramon Vilar ha manifestat que el Pressupost Municipal per al 2016 respon a una coincidència de criteris entre els tres partits que integren el Govern local. “No tenim un pensament únic –ha afirmat–, però sí un acord en la ciutat que volem”, ha assegurat. Segons l’edil, els Pressupostos es dirigeixen al disseny d’una ciutat “solidària, amb una fiscalitat justa, que cuida del seu centre històric, que lluita contra la pobresa i l’exclusió social generades per la política de retallades del Govern central, i que atén les necessitats dels pobles de València (segons el pla de pedanies que ha coordinat la regidora Castillo amb fons de la Diputació); una ciutat oberta al mar, mitjançant el pla de xoc del Cabanyal, i una ciutat amable amb els vianants i els turistes”, entre altres aspectes.

“Tenim un model de ciutat ben definit –ha afirmat Vilar– i unes partides obertes per a fer aplicacions concretes a peticions concretes, segons les aportacions dels ciutadans i ciutadanes en els processos de participació”. De fet, el projecte destinarà 575 milions d’euros (el 86,4% del total) per a millorar el benestar social i els serveis a la ciutadania.

Ordenances fiscals

Durant la sessió plenària, també s’han tractat les reclamacions sobre les ordenances fiscals per al 2016 reguladores de determinades taxes i impostos, que havien sigut plantejades des de diferents instàncies, i se n’han aprovat definitivament altres.

Tal com ha explicat el delegat d’Hisenda, Ramon Vilar, de tot el conjunt de les ordenances, únicament s’han presentat 19 al·legacions (5 dels partits de l’oposició i la resta d’entitats ciutadanes, professionals i culturals). Es tracta d’una xifra molt reduïda, ha fet notar l’edil, i a més, moltes de les propostes plantejades han sigut assumides (per exemple, la de l’IBI a entitats musicals i a famílies nombroses o l’exempció de la taxa d’ús del domini públic pels sindicats durant la festa del Primer de Maig).

Els dos grups de l’oposició han marcat les seues respectives diferències respecte a l’Impost sobre Béns Immobles, IBI, ja que mentre el regidor del Grup Popular, Eusebio Monzó, ha assegurat que s’havia mantingut congelat durant les passades legislatures, el portaveu de C’s, Fernando Giner, ha insistit que la quantia final a pagar per la ciutadania s’ha anat incrementant en aquests anys. Referent a açò, el regidor d’Hisenda ha assegurat que, de cara al 2016, el rebut per al contribuent serà igual que en 2015 (a excepció de les previsions per als immobles de major valor), i ha recordat les bonificacions establides per a famílies nombroses i monoparentals.

Finalment, les propostes han sigut aprovades amb el vot favorable de Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú, mentre que C’s ha votat a favor de l’IBI, i les taxes d’ocupació per a taules i cadires, ús de la via pública per a materials de construcció, ús de les instal·lacions municipals i prestació del servei en cementeris; en contra en el cas de l’IAE, i en la resta s’ha abstingut. El PP, per la seua banda, ha rebutjat els punts referits als impostos IAE, Vehicles de Tracció Mecànica, Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana i IBI, i s’ha abstingut en la resta.

FAMÍLIES NOMBROSES I MONOPARENTALS
Categories
Valor Cadastral habitatge habitual General Especial
Bonificació Bonificació
Fins a 80.000 euros 30 % 90 %
Superior a 80.000 euros i fins a 100.000 euros 20 % 60 %
Superior a 100.000 euros 10 % 30 %

Comparteix

Icona de pantalla completa