Diari La Veu del País Valencià
El caganer, amb ulls alemanys

Ens de Comunicació / AMIC.

És la figura més entranyable del pessebre. L’element que el fa més proper a tothom, creient o no, i que evidencia també en aquesta expressió cultural que els catalans combinem tradició i humor sense cap problema. El caganer ha transcendit el pessebre i avui és també una figura decorativa, podem trobar en Messi fent les seves necessitats, els polítics, personatges històrics, els Mossos d’Esquadra… I de fet, el fenomen del caganer és ja internacional. Per bé i per mal, perquè no tothom qui descobreix una figura fent les seves necessitats a la representació de Nadal s’ho pren amb humor. Molts queden estupefactes i se senten ofesos, i d’altres en volen saber més.

Aquest va ser el cas de l’alemanya Linda Wormsbecher, que va descobrir el caganer passejant un dia per la fira de Santa Llúcia de Barcelona, i d’aquell dia en va sortir una tesi en alemany, que ara l’Associació Amics del Caganer ha publicat en català i alemany. El caganer. Anatomia folklòrica d’una figura del pessebre català, és, com va explicar la mateixa autora durant la presentació del volum a Barcelona, el resultat d’aquella incertesa inicial: “Vaig veure aquestes figuretes i en vaig quedar impressionada. A Barcelona hi ha moltíssimes coses que em van sorprendre, i el caganer n’era una que no em podia treure del cap”. Aleshores va decidir fer-ne un estudi empíric etnològic. Era l’any 2008 i era a Barcelona fent una beca Erasmus a la UPF. L’objectiu era descobrir què significa per als catalans, quin paper té en la festa de Nadal, dins els discursos quotidians i què significa per a la identitat cultural. Tot plegat li va servir per fer la tesina del curs que feia a la universitat, dedicat a les cultures quotidianes de societats europees, la formació d’identitats i les tradicions.

Per adquirir un exemplar, podeu posar-vos en contacte amb l’Associació Amics del Caganer, a través d’aquest correu electrònic ([email protected])

Comparteix

Icona de pantalla completa