Diari La Veu del País Valencià
Expulsen de la tribuna del Congrés un diputat d’ERC per recordar Agulló en català
ACN / Madrid

Joan Tardà ha estat el primer dels tres que s’ha passat al català en la seua intervenció -fins que el president del Congrés, Jesús Posada l’ha expulsat de la tribuna d’oradors- i ha demanat que tota la cambra faça el mateix, és a dir que passe del castellà al català, adduint els arguments de la sentència.

Els tres diputats iniciaran aquest dijous totes les seues intervencions llegint un text que recorda que aquest dimecres “un tribunal va dictar a Catalunya que a Catalunya un sol alumne que demana el canvi de llengua al castellà obliga a canviar d’idioma l’aula sencera”.

El text continua recordant que “la majoria del PP sempre ha sostingut que allò que val a Catalunya val a tot l’Estat espanyol” i “en lògic paral·lelisme i en justa correspondència entenem que un sol diputat que exigeix en aquesta cambra un canvi de llengua al català obliga a canviar d’idioma a la cambra sencera, de manera que parlaré en català”.

El primer en fer-ho ha estat Joan Tardà, que havia d’intervenir al debat de la reforma de les pensions. Després de llegir el text, ha prosseguit en català, fet que li ha comportat un ràpid advertiment per part del president de la cambra, Jesús Posada. Tardà ha dedicat aquestes paraules, a més, a la memòria de Guillem Agulló, nacionalista assassinat hui fa vint anys a Montanejos (Alt Millars).

Expulsat per no canviar al castellà

El president del Congrés ha demanat a Tardà que “no provoque un conflicte innecessari” que “no condueix enlloc”. “Si vosté s’obstina a parlar en català m’obliga a treure-li la paraula, i per això li demane que reflexione, perquè no condueix enlloc”, ha dit Posada, que li ha demanat que complisca el reglament perquè malgrat que “el seu argument pot ser interessant, no es pot aplicar”.

Amb tot, Tardà ha continuat parlant en català, fet que ha provocat que Posada l’haja cridat a l’ordre per primera vegada i seguidament per segona vegada. En aquest punt el president del Congrés ha buscat un dels articles del reglament del Congrés que estableix que pot expulsar de la tribuna sense debat un diputat que haja estat cridat a l’ordre tres vegades.

Mentre Posada buscava l’article al llibret del reglament, Tardà ha intercanviat paraules amb un diputat del PP que l’emplaçava a abandonar la tribuna d’oradors. Tardà ha respost en català: “Vine tu i em treus”, fet que ha fet reaccionar de nou Posada, que ha recordat que “no es poden intercanviar opinions entre diputats”. Després que Posada ha llegit l’article i ha advertit a Tardà que si el cridava a l’ordre per tercera vegada hauria d’abandonar la tribuna, el diputat d’ERC ha preferit continuar en català, fet que ha provocat que Posada el cridés a l’ordre per tercera vegada i li demanés que abandonés la tribuna.

Immediatament després, era el torn del diputat d’Amaiur, Sabino Ciuadra, que ha iniciat la seua intervenció en basc. Quan el president del Congrés li ha cridat l’atenció ha apuntat que ho feia per “solidaritzar-se” amb Tardà i en “protesta” perquè l’ús de les llengües cooficials no estiga permés a la cambra baixa.

Després de l’incident, Posada ha atés aquest dijous els mitjans de comunicació i ha afirmat que s’ha tractat d’un “incident menor” on “no hi ha res personal”. “El senyor Tardà ha fet una intervenció que és la que ell ha considerat oportuna però jo com a president he d’aplicar el reglament”, ha dit.

Expulsió de Joan Tardà

cyltelevisión

Comparteix

Icona de pantalla completa