Diari La Veu del País Valencià
María Such, de 25 anys, la diputada més jove del Congrés
Europa Press / València

Nascuda a València al juny de 1990, encara que resident a Cullera, és llicenciada en Dret i Ciències Polítiques i màster en Advocacia. Al setembre d’enguany li van proposar entrar a formar part de les llistes al Congrés. Segons indica, en aquell moment estava treballant pel seu compte com a advocada, després de nombroses pràctiques en empreses, i fins i tot s’estava plantejant si anar-se’n a l’estranger a treballar.

No obstant açò, com forma part de l’executiva de Joves Socialistes del País Valencià, en honor a ells i “per responsabilitat”, diu que no va poder negar-se. “No m’esperava amb 25 anys arribar a ser diputada. És una oportunitat i un gran repte per als joves”, assenyala.

Filla de socialistes

És filla de pares socialistes. El seu pare, Antoni Such, és un històric polític valencià, diputat en la Cambra regional durant moltíssims anys i que precisament va ascendir a l’escala estatal, va ser designat diputat en el Congrés, entre juliol de 2014 i juliol de 2015.

Preguntada sobre els consells que li ha donat la seua família, María assenyala que ha sigut criada en el socialisme des de xicoteta, i una de les coses que sempre li han volgut deixar clara els seus pares és que cada persona ha de tenir la seua professió i en “açò de la política s’està de pas”. Açò sí, insisteix que “aquesta és una oportunitat” que no pot desaprofitar.

Sobre la primera iniciativa que li agradaria presentar en la Cambra, Such apunta a un pla de repatriació per als més de 500.000 joves que s’han exiliat a l’estranger a la recerca de treball, i que el PSOE ha engegat des del Govern de la Generalitat Valenciana.

“Al setembre estava plantejant-me si fer-ho i al final les coses vénen com vénen, i almenys plantejar una política de tornada dels joves que s’han anat fora. Tinc molts amics. De fet, amb molts d’ells parle per Skype”, assenyala la jove.

Preguntada sobre la comissió del Congrés en la qual li agradaria treballar afirma que en la de Justícia, ja que és advocada, i entendre més d’eixa matèria. “És el que puc estudiar amb més facilitat. Preparar-me millor. Però crec que també és important sobretot en temes d’iniciatives abordar el tema de l’atur, que preocupa a la major part dels espanyols, o per exemple la reforma educativa”, postil·la.

Participar en una segona transició

Així mateix, defensa la necessitat que es reforme la Constitució perquè tant la seua generació, com l’anterior, no van ser partícips del procés constitucional i ara s’està vivint una ‘segona transició’.

“En aquest moment, en un panorama tan fragmentat, crec que estem en una segona transició, en la qual cal parlar de reformes, com la de la Constitució. Ara és pràcticament impossible per la fragmentació de la Cambra, però crec que la meua generació i l’anterior no podem esperar més a participar-hi”, agrega.

De fet, el nou arc parlamentari conformat després de les eleccions estatals del passat 20 de desembre té diputats més joves que en ocasions anteriors. En aquest sentit, creu que la joventut pot ser beneficiosa.

“El nostre valor és que arribem amb força, vitalitat. Seguim tenint l’esperança que les coses poden anar a millor. M’esforçaré al màxim i donaré tot el que puga, i intentaré estar a l’altura de les circumstàncies. com qualsevol altre company de major edat”, defensa la valenciana.

A més, destaca també sobre el nou arc parlamentari que estarà conformat quasi per un 40% de dones. “En el PSOE més de la meitat dels cap de llista són dones. Presentem llistes cremallera. És bo tenir tantes dones en l’hemicicle i en els llocs on es prenen les principals decisions. Estic contenta perquèhi haurà molta presència femenina”, confessa.

Preguntada sobre si ja ha arribat el moment que en l’hemicicle s’escolten més llengües, a part del castellà, Such diu que estaria “encantada” de poder expressar-se en valencià en el Congrés, com pot fer-se en el Parlament Europeu, i “sense cap problema”.

“M’agradaria que el Congrés, de cara a l’exterior, fóra més obert i la gent poguera entrar i presentar iniciatives amb més facilitat. Cal obrir més el Congrés. Derogar la Llei Mordassa perquè en abraçar el Congrés no et posen cap sanció. I, com qualsevol administració, ha de renovar-se i digitalitzar-se”, sentencia la diputada més jove que tindrà la Cambra a partir del 13 de gener, moment en el qual es constitueixen les Corts.

Comparteix

Icona de pantalla completa