Diari La Veu del País Valencià
L’Any Gomis 2016 declarat per Ontinyent prendrà forma la Nit de Reis
Sixto Ferrero / Ontinyent

Fa unes setmana l’Ajuntament d’Ontinyent declarava l’any 2016 com a Any Gomis en honor al compositor valencià Josep Melcior Gomis i Colomer, nascut el 6 de gener de 1791 a la capital de la Vall d’Albaida. Sens dubte, Gomis és el nostre principal exponent pel que fa al romanticisme musical i com tants altres compositors nostrats es troba caigut en l’oblit.

L’any que tenim a tocar es compleixen 225 anys del seu naixement i seria una joia que el nou Consell tinguera en consideració aquesta mena d’efemèrides, com fins ara ha tingut la població natal del compositor valencià. Saben, des de l’àrea competent, de l’efemèride però, encara està tot per embastar, en l’aire, malgrat quedar dies per iniciar-se el nou any 2016.

Molta música, pràcticament tota, així com la seua biografia és quasi desconeguda entre els valencians, però, hi ha qui s’ha entestat des de ben d’hora en recuperar la memòria, vida i obra del compositor d’Ontinyent. El compositor Miquel Àngel Múrcia i Cambra ha seguit les passes del seu conveí i ha dut a terme un període d’investigació que l’han dut fins a París seguint les mostres que apareixien en la premsa francesa d’aleshores, rebuscant en arxius, i que ha conclòs amb una tesi doctoral dedicada a recuperar la seua musica, vida i memòria. És per això, per la seua tenacitat i pel grau de vàlua de l’homenatjat que Múrcia acaba de ser nomenat Director Artístic de l’Any Gomis a Ontinyent.

>

Segons hem pogut saber, l’Any Gomis comptarà amb diverses activitats al voltant del compositor de les quals es donaran els detalls en breu. Així, en la Cavalcada de Reis a Ontinyent s’anunciarà la declaració oficial de l’any 2016 com a Any Gomis, en febrer es dedicarà tot el mes a fer conferències al voltant del compositor, en maig s’ha preparat un concert simfònic amb l’Orquestra Simfònica Caixa Ontinyent que comptarà amb l’assessorament de l’estudiós de Gomis, i director artístic, Miquel Àngel Múrcia i Cambra en la preparació del repertori i arranjaments de les partitures, així mateix s’han programat activitats didàctiques que es concretaran els propers dies i una Exposició a Ontinyent amb la idea que aquest siga itinerant per tot el País, perquè Gomis i la seua música, també és patrimoni dels valencians.

Tant de bo Gomis puga tindre un any a nivell de país i no ens acontentàrem amb unes conferències a les acaballes d’any, com passà poc més o menys amb Martín i Soler en 2004. Només hi ha un any, i un país, i molts prohoms que abans d’arribar nosaltres el feren gran, seria bo estiguérem a l’altura de les circumstàncies i dels nostres artistes. Qui va compondre l‘Himne de Riego?.

Comparteix

Icona de pantalla completa