Diari La Veu del País Valencià
El comerç del Casc històric-Colom i Ciutat de les Arts obriran en festius
RedactaVeu / València

Aquesta decisió, adoptada per consens al si del Consell Local de Comerç celebrat ahir a la vesprada, comporta el fet que les grans superfícies limiten la seua llibertat horària actual a les dos zones assenyalades, i amb uns “condicionants pactats entre l’Ajuntament i l’entitat que agrupa els interessos de les grans empreses”.

Així, Galiana ha remarcat que, davant els càlculs de vora 800 comiats que havien previst les grans superfícies, “aquestes empreses es comprometen a no despatxar cap treballador”. El govern local s’ha mogut sota dos premisses fonamentals: “la defensa de la conciliació laboral i familiar, que aconseguim reduint dels 52 diumenges que potencialment podria treballar fins ara un operari d’una gran superfície comercial, als 12-14 que com a màxim haurà de treballar a partir d’ara”, sempre que no es tracte de treballadors contractats expressament per a torns de cap de setmana. A banda d’això, els dies 1 i 6 de gener; 19 de març, Sant Josep; 1 de maig; 9 d’octubre, dia de la Comunitat Valenciana i 25 de desembre totes les grans superfícies de la ciutat restaran tancades.

La segona premissa ha estat “impulsar el comerç de proximitat, i hem aconseguit que les grans superfícies s’impliquen directament en una estratègia conjunta de dinamització del xicotet i mitjà comerç” que, segons ha recordat Galiana, “ha de ser un dels generadors d’ocupació en aquests anys”.

El regidor de Comerç ha ressaltat així mateix la seguretat jurídica amb què “afrontem aquesta nova etapa basada en el diàleg i la recerca de consensos”, ja que s’ha arribat a l’acord que cap de les parts presents en el Consell Local de Comerç encetarà cap tipus d’acció judicial contra la reducció de les ZGAT. En aquest punt, Galiana ha recordat “la nefasta herència de l’anterior govern municipal en matèria de comerç: ni reunien l’anterior Observatori, ni consensuaven res, i tal i com dictaren els tribunals, feren una tasca de govern basada en la més absoluta arbitrarietat. Ens vam comprometre amb els treballadors i amb el comerç a arreglar-ho, i hem complit”.

En definitiva, Galiana ha fet una valoració “positiva” per als interessos tant del comerç de la ciutat com dels treballadors i treballadores, del consens aconseguit. L’acord aconseguit serà ara traslladat a la Direcció General de Comerç de la Generalitat per tal que l’estudie, en done el vist-i-plau si compleix amb tots els requeriments, i l’aprove definitivament si escau.

S’han mostrat partidaris de la proposta final tant el govern municipal, com els grups municipals que el conformen -Compromís, PSPV i València en Comú- així com Ciutadans, i els representants de sindicats, mercats municipals i Mercavalència, associacions de consumidors, Cambra de Comerç, Anged, Associació de Comerciants del Centre Històric, Asucova i Federació d’Hostaleria de València. Carlos Galiana ha destacat que encara que no hi ha hagut una votació, ja que es tracta d’un òrgan consultiu, en el torn de paraules solament hi ha hagut dos pronunciaments abstencionistes i un contrari a l’acord“ recolzat per un molt ampli consens

Tots els integrants del Consell Local de Comerç, independentment de la seua postura final, han donat l’enhorabona a l’equip de govern i al regidor Galiana per la seua aposta pel diàleg i el consens.

Comparteix

Icona de pantalla completa