Diari La Veu del País Valencià
Karim Wasfi combat l’ISIS amb música. ‘Música per a la pau’. Vídeo.

Sixto Ferrero / València – Bagdad.

En abril de 2015 es va convertir en un dels molts vídeos virals que circulen per les xarxes. En aquest apareix un violoncel·lista que sobre les runes i marques de destrucció interpreta una obra, Baghdad Mourning Melancholy. No és cap muntatge cinematogràfic. És Karim Wasfi, qui actualment fa d’administrador i director de l’Orquestra Simfònica Nacional d’Irak.

Aleshores, aquest barri de l’est de Bagdad acabava de viure un atemptat de l’ISIS amb cotxe bomba, “ataquen la vida quotidiana i la pau mental” i ell no vol més que “recuperar aquests espais”.

Fa uns dies la CNN contava com havia estat que el vídeo s’havia fet viral en 2015, alhora que explicava la lamentable però tan real història que hi ha darrere. Karim tocava envoltat de façanes derruïdes i cotxes calcinats pels explosius, “escenes terribles i inclús amb olor a mort” explicava a la CNN. L’escena de guerra, “és un recordatori constant de part de l’ISIS, que la mort potser imminent” afegia. Mentre tocava i la gent atemorida començava a fixar-se en ell i la seua música (Bagdad melodia melancòlica), el seu amic Ammar al-Shahbander gravava la interpretació i seguit la pujava a les xarxes socials.

Unes setmanes més tard un nou atac amb bomba assassinava Ammar al-Shahbander.

Karim Wasfi tornà a tocar al lloc on havien assassinat el seu amic i es plantejà fer-ho cada vegada que l’ISIS atacara la població, a “tocar pels morts”. Així, concert rere concert, marcat pels “objectius indiscriminats” nasqué Música per la pau. Karim Wasfi, seguirà tocant, com tot fa indicar, en 2016.

Comparteix

Icona de pantalla completa