Diari La Veu del País Valencià
El LIFE+Albufera frega els 3.000 participants en 2015
RedactaVeu / València

Les accions de divulgació del LIFE+Albufera tanquen 2015 amb uns magnífics resultats: les tres zones humides artificials que formen part d’aquest projecte europeu de governança han rebut 800 visites enguany, més de 900 alumnes de secundària han participat en el seu programa educatiu i unes 1.200 persones han assistit a les xerrades, congressos, reunions i altres activitats organitzades pel LIFE+Albufera al llarg dels últims dotze mesos.

En total, més de 2.900 persones han tingut l’oportunitat de descobrir enguany aquesta iniciativa, que posa les tres zones humides artificials del parc natural al servei de la biodiversitat i la qualitat de l’aigua de l’Albufera.
El LIFE+Albufera és un projecte europeu de governança que busca desenvolupar protocols de gestió òptims en les tres zones humides artificials del parc natural: el Tancat de la Pipa, el de Milia i el de l’Illa. El repte d’aquesta iniciativa és posar les bases per a millorar la biodiversitat del Parc Natural de l’Albufera de València. I per a aconseguir aquest objectiu es treballa en tres camps diferents però interrelacionats: la qualitat de l’aigua, les aus i els hàbitats.
Segons recorda LIFE+Albufera, aquests tres camps estan regulats per directives europees d’obligat acompliment, especialment en un espai protegit com l’Albufera, que forma part de la Xarxa Natura 2000.
Seguint aquesta línia de treball, la Universitat Politècnica de València (UPV), la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Acuamed, la Fundació Global Nature, SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró ens dediquem a proposar i executar diferents actuacions de gestió, avaluant els seus efectes sobre la qualitat de l’aigua, les aus i els hàbitats. Després, posem en comú tota aquesta informació, que resulta molt valuosa per a poder saber com millorar la biodiversitat de l’Albufera.
Visites, xarrades, congressos i mostres itinirants
Però, a més a més del treball de gestió, “una part molt important del projecte és la de divulgar els seus objectius i dels seus resultats”, segons Life-Albufera, que explica que aquesta tasca es realitza a través de visites a les tres zones humides artificials, xarrades, congressos, l’exposició itinerant del projecte, reunions tècniques. “Totes aquestes activitats, a banda de donar a conéixer el projecte, ens ajuden a recollir les inquietuds i consultes de la ciutadania, principalment de la població local i dels sectors vinculats al parc natural”, expliquen.
Massanassa, Sueca, Catarroja, València, Sollana, el Palmar, Alfafar, Silla
Amb aquesta motivació el LIFE+Albufera ha visitat enguany Massanassa, Sueca, Catarroja, València, Sollana, el Palmar, Alfafar, Silla i la UPV per a realitzar una xarrada i instal•lar l’exposició itinerant del projecte. Moltes persones i col•lectius, després de conéixer el LIFE+Albufera amb aquestes xarrades, s’han decidit a visitar els tancats que formen part del projecte o a participar en alguna de les convocatòries del LIFE+Albufera.
També s’han oferit activitats enfocades a col•lectius interessats i professionals. Per exemple, els docents i alumnes de l’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja o de l’Institut d’Educació Secundària del Saler, als quals han presentat els resultats i també programat amb ells visites tècniques, durant les quals han participat en el seguiment de la fauna aquàtica i de la vegetació submergida.

A més a més de totes aquestes activitats, pel que respecta a la divulgació del LIFE+Albufera, cal destacar que s’han obert les portes de les zones humides artificials del projecte per a celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides, el de la Biodiversitat, el de l’Aigua, la Fira d’Entitats i Associacions de l’Albufera, el Festival de les Aus de l’Albufera… I també amb altres activitats puntuals, com per exemple la visita organitzada pel projecte Seducció Ambiental de l’Ajuntament de València, voluntariats com el Projecte Emys, jornades específiques sobre depuració d’aigües, reintroducció de tortugues autòctones amb la Conselleria de Medi Ambient.

Durant el 2015, les tres zones humides artificials del LIFE+Albufera han rebut 800 visites i unes 1.200 persones han assistit a les xerrades, congressos, reunions i altres activitats impulsades des del projecte. A més a més, “paga la pena destacar també les visites escolars”, ja que durant els últims dotze mesos més de 900 alumnes de secundària han participat en el programa educatiu del LIFE+Albufera, que compta amb el seus propis materials didàctics per a explicar a professors i alumnes els reptes i objectius del projecte.

En total, enguany, quasi 3.000 persones de totes les edats han tingut l’oportunitat de descobrir el treball que la UPV, la CHX, Acuamed, la Fundació Global Nature, SEO/BirdLife i AE-Agró desenvolupem en aquest projecte europeu.

“Tot un èxit, pel que respecta a la divulgació, que esperem repetir durant 2016, any de finalització del LIFE+Albufera”, es feliciten i anuncien en l’escrit.

Comparteix

Icona de pantalla completa