Diari La Veu del País Valencià
Mestres valencians del rescat i les emergències ajuden Nicaragua
RedactaVeu / València

Bombers en Acció ONGD, a través de la seua delegació al País Valencià, dóna continuïtat al seu projecte de cooperació a Nicaragua. I ho fa orientat a la formació i enfortiment dels cossos de seguretat i emergència de Nicaragua, gràcies a la subvenció de l’Ajuntament de València.

El programa en terreny es desenvoluparà al llarg de dos mesos (gener i febrer de 2016) i se centra en la formació i equipament en matèria de rescat en emergències al mig aquàtic, amb cerca en busseig; rescat en accidents de trànsit amb intervenció psicosanitària, i suport psicològic en emergències a víctimes, familiars i intervinents. El projecte de la Delegació a València de l’ONGD Bombers en Acció ha estat possible gràcies a la subvenció de l’Ajuntament de València i a les donacions d’altres institucions i empreses

Els voluntaris valencians -i d’altres punts de l’Estat espanyol- treballaran amb més de 125 professionals i voluntaris, amb un enfocament de ‘formació de formadors’, que cerca l’extensió de les tècniques i coneixements impartits, convertint-se els alumnes dels cursos inicials en instructors d’altres efectius dels cossos de seguretat i emergències de Nicaragua. Per açò, es consideren beneficiaris indirectes els al voltant de 400 efectius dels cossos de bombers de Nicaragua i els més de cinc milions d’habitants del país centreamericà.

En concret, s’impartiran dos cursos de rescat al mig aquàtic, amb 16 alumnes en cadascun, (32 alumnes en total), i un curs de busseig per a 10 alumnes; dos cursos de rescat en accidents de trànsit amb intervenció psicosanitària, amb dotze alumnes en cadascun (24 en total) i tres cursos d’assistència psicològica en emergències, amb 20 alumnes (60 en total).

Tot el material emprat en els cursos, així com material addicional donat per diversos parcs de bombers a l’Estat espanyol –entre ells, els de València, Zamora i Palència- i per diverses empreses serà lliurat als bombers nicaragüencs, per utilitzar-los en l’exercici del seu treball. En aquest sentit, el projecte inclou l’enviament d’un contenidor amb material i equips especials per al desenvolupament del treball dels bombers, així com un altre material destinat a la millora de vida de la població de la zona (roba, medicaments, aliments no peribles,…).

Un tot terreny, un vehicle medicalitzat i un motor de camió

S’envia també un vehicle tot terreny, marca ‘Patrol’, donat per l’Ajuntament de València i equipat per a ser utilitzat com a vehicle medicalitzat en rescats; un motor destinat a reparar un camió de bombers a Nicaragua, en la compra dels quals ha col·laborat l’Ajuntament de Zamora, i un equip compressor per a carregar botelles d’oxigen, donat pels bombers de l’Ajuntament de Palència.

A més de la formació específica, durant la seua estada a Nicaragua, Bombers en Acció ONGD prendrà contacte amb la realitat social del país, per anar fent apilament de noves necessitats i deficiències en les quals es puga continuar treballant per millorar la seguretat del bomber i la del ciutadà al qual se li presta assistència.

Quinze anys de cooperació amb Nicaragua

Bombers en Acció ONGD va iniciar en 2001 un projecte continuat de cooperació a Nicaragua, orientat a la formació i enfortiment dels cossos de seguretat i emergència de Nicaragua. Les accions han contemplat tant activitats de formació com d’equipament dels cossos de seguretat del país centreamericà.

La falta de recursos va impossibilitar la continuïtat dels projectes de cooperació a Nicaragua en 2012. En 2013, gràcies a l’esforç dels bombers responsables del projecte (Juan Carlos Teruel Pardo, del parc de València, i Javier Bodego Morán, de Zamora), el programa es va poder dur a terme, amb una durada d’un mes (del 5 de novembre al 3 de desembre).

El punt de partida de la cooperació amb Nicaragua és la constatació de la manca de mitjans materials i capacitació professional, problema comú a totes les estacions de bombers nicaragüencs, i que repercuteix en la impossibilitat de fer front a les necessitats de la població davant accidents quotidians i desastres naturals. La instrucció s’aborda sempre des d’un enfocament de ‘formador de formadors’, de manera que les tècniques impartides siguen transmeses després a altres professionals de les emergències.

Així mateix, tot el material emprat en els cursos, així com material addicional donat per parcs de bombers i empreses, es lliuren als bombers nicaragüencs, per a utilitzar-los en l’exercici del seu treball.

Comparteix

Icona de pantalla completa