Diari La Veu del País Valencià
La tòfona aplega a preus de 900 euros el quilo per l’escassetat i la baixa qualitat

ComarquesNord.cat

Les perspectives per a les properes setmanes no estan massa clares, però es tendeix al pessimisme. “Hi ha certa escassetat quant a qualitat, a França hi ha poc gènere, per això s’està pagant tant per la tòfona més bona, els últims anys va arribar a 400-500 euros per quilo ja era un balanç bo, però al mateix temps la valoració fins el moment és negativa” apuntava el membre del Consell Regulador de la Tòfona de Morella, Jorge Membrado.

D’altra banda, en punts com Terol o el sud de les comarques del nord, s’està trobant més quantitat de tòfona, però de baixa qualitat. “El temps anòmal està afectant molt, aquestes circumstàncies han desembocat que l’última fase de producció de la tòfona haja empitjorat bastant i la calor fa que apareguen cucs i els fongs es troben amb forats, la qual cosa suposa que perden la primera categoria” explicava Membrado. Per això, és tan difícil trobar un bon producte i aquesta falta de tòfones ha disparat la cotització. Un canvi radical en la meteorologia segons el morellà podria donar un gir. “Hauríem de tenir més fred, mentre no baixe la temperatura el cuc no se n’anirà i falta humitat perquè el terreny està molt sec. Un temps més acorde a aquestes dates no afavoriria l’aparició de noves tòfones, però sí milloraria l’estat de les que hi ha i ens ajudaria a poder recollir-les”.

Per això, el temps ha estat un enemic en aquest primer tram de la campanya. La meteorologia registrada durant l’any ha frenat l’aparició de la tòfona. Els experts apunten que les importants precipitacions de finals de març van ser “molt bones” però no han estat acompanyades de pluges més regulars. Novembre i el que portem de desembre han estat mesos molt secs i càlids. “Poques vegades s’ha vist un temps així i tan continuat sense una gota d’aigua i poder anar per aquesta zona en màniga curta durant el dia, això perjudica clarament la tòfona” remarcava Jorge Membrado.

El fong necessita humitat i la situació actual no facilita el desenvolupament del conegut com “diamant negre”. On més s’estan trobant és en les ombries, punts en els quals a la primavera, després de les intenses pluges, es va mantenir la humitat, i per això estan sent més productives.

De totes maneres, als Ports la campanya està sent “molt dolenta” per al membre del Consell Regulador de la Tòfona de Morella. “Hi ha poca i preus barats per a la de poca qualitat i la de molt bona qualitat que s’està pagant tant cara és gairebé testimonial aquí”. La temporada s’allargarà fins el 28 de febrer. Abans, arribaran les XIII Jornades de la Tòfona de Morella que es desenvoluparan entre el 14 de gener i el 13 de març que esperen repetir l’èxit d’anys anteriors amb menús especials en els restaurants de la localitat, demostracions i ‘showcookings’.

Comparteix

Icona de pantalla completa