Diari La Veu del País Valencià
Aplicació pionera per anticipar recaigudes de depressió i ansietat

RedactaVeu / València

Diversos hospitals i centres del País Valencià participen en el desenvolupament d’una nova aplicació online de psicoteràpia que permetria anticipar-se a les recaigudes de pacients amb depressió i ansietat lleus o moderades.

Aquest programa informàtic, que es troba en procés de validació de resultats, compta amb el respatler de la Unió Europea a través del Programa Marque I-COMPARED (European Comparative Effectiveness Research on Internet-based Depression Treatment), i de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid.

L’Hospital d’Alzira ha informat, a través d’un comunicat, de la seua participació en el desenvolupament del projecte, al costat de l’Hospital Provincial de Castelló i les universitats de València, Jaume I de Castelló i la Cardenal Herrera CEU. En aquest sentit, diversos pacients de la Ribera que presenten un d’aquests trastorns començaran en breu a rebre aquest tipus de teràpia online.

En aquest treball, el Departament de la Ribera és el responsable de dur a terme el procés de selecció de pacients –segons uns estrictes criteris clínics, subratllen–, i el d’avaluar la seua efectivitat, el seguiment i els beneficis en els pacients.

La prestigiosa revista científica ‘Trials Journal‘ va publicar el passat octubre un article sobre aquesta aplicació on-line donats els beneficis que en un futur pot aportar la teràpia online en el camp de la salut mental.

Beneficis de la teràpia online

Segons els experts participants en el projecte, un dels principals beneficis de la teràpia online és que permetria dur a terme una avaluació setmanal personalitzada per part de l’especialista, la qual cosa ajudaria a detectar precoçment qualsevol recaiguda del pacient per a ser abordada amb la major antelació, ja siga per telèfon o amb cita presencial.

Així mateix, aquest programa de psicoteràpia oferiria als pacients una sèrie d’avantatges, com són la comoditat de connectar-se a aquesta aplicació des de qualsevol punt i en qualsevol moment per completar periòdicament els qüestionaris, o la interactivitat amb el professional sanitari.

Igualment, en paraules del doctor Guillem Lera, psiquiatre de la Ribera i un dels investigadors d’aquest projecte, “aquest abordatge online ens permetria ser més eficients en l’atenció mental ja que ajudaria a augmentar el nombre de pacients tractats reduint les consultes presencials, les llistes d’espera i els desplaçaments dels pacients fins l’hospital”.

Aquest programa de psicoteràpia online consta de 12 mòduls a completar de forma setmanal pel malalt. Cadascuna d’aquestes àrees temàtiques li marca al pacient una sèrie d’objectius que ha d’aconseguir per anar superant progressivament els seus símptomes de depressió o ansietat.

En aquest sentit, l’aplicació ajuda al fet que el pacient realitze accions que provoquen un canvi emocional en ell, prendre consciència de les emocions de la persona, evitar comportaments perjudicials o fomentar la socialització. Posteriorment, de forma telemàtica és el professional el que valora si els objectius establerts han sigut complits o no.

Recordatoris per e-mail, SMS i alarmes

El programa inclou també recordatoris programats per e-mail o SMS per fomentar l’ús de l’eina, així com alarmes que arriben a l’especialista quan el pacient no està usant l’eina o s’han produït empitjoraments en l’estat del participant.

En l’actualitat la depressió i l’ansietat constitueixen dos importants problemes de salut; de fet, segons l’Organització Mundial de la Salut 1 de cada 4 persones patirà un d’aquests trastorns mentals al llarg de la seua vida. A més, aquest tipus de patologies estan darrere del 50% dels casos d’absentisme laboral. “Aquestes dades apunten clarament a la necessitat de disposar de tractaments eficaços i eficients, basats en les TIC, amb l’objectiu de donar resposta a aquestes creixents malalties mental”, conclou Lera.

Comparteix

Icona de pantalla completa