Diari La Veu del País Valencià
‘L’insomni digital’ causa el 52,7% dels trastorns de somni en xiquets valencians
RedactaVeu / EP / València

Així, es desprèn de l’informe dels pediatres de la Xarxa Sentinella Sanitària del País Valencià, que ha registrat informació sobre 365 xiquets d’entre 3 i 14 anys amb trastorns del somni.

Sobre aquest tema, el neurofisiològic de l’Hospital Universitari Doctor Peset, el doctor Pau Giner, ha explicat que l’ús d’aquestes noves tecnologies fins a altes hores de la nit està causant entre els xiquets i menors un insomni per aquesta higiene inadequada o conductual. De fet, ara el 10-15% de les consultes en les unitats de somni a menors i entre un 50 i 60% en els adolescents són per aquest ‘insomni digital’ alguna cosa que fa 10 anys no existia.

El doctor Giner ha explicat que els bebès han de dormir fins a 20 hores, que es van reduint fins a les 11 i 12 hores als 6 anys mentre que els adolescents han de dormir 10 hores com a mínim. No obstant açò, el canvi de costums i l’ús de les noves tecnologies fa que cada vegada dormen menys.

“Fa uns anys seria impensable que una pel·lícula de dibuixos començara a les 22.00 hores i acabara a la 1 de la matinada”, ha constatat. No obstant açò, els hàbits han canviat, els pares arriben més tard a casa, se sopa més tard, i els xiquets es fiquen al llit més tard amb les noves tecnologies. A més, la llum de la pantalla de televisions i ordinadors també els altera.

El resultat és que acaben patint un insomni i als matins no poden alçar-se, estan més irritables i arriben a dormir-se a classe, ha assenyalat a Europa Press. De fet, són els professors els qui solen alertar els pares del problema.

Al principi, ha explicat que en el 90% dels casos n’hi ha prou amb introduir una correcta higiene conductual per resoldre el problema i només en les situacions més greus s’ha de recórrer als tractaments farmacològics.

Cal introduir una rutina per anar al llit

Així, assenyala als pares que cal introduir en els xiquets una rutina per a anar-se al llit: ficar-se al llit sempre a la mateixa hora, als xicotets donar-los un got de llet, llavar-se les dents i llegir-los un conte. Aquesta rutina és la que els ajuda a agafar el son. Als adolescents aconsellen que no tinguen mai el mòbil a l’habitació per assegurar-se que no es queden enviant missatges als seus amics d’amagat. “Hem vist casos de joves que es queden enviant Whatsapp fins les 2.00 hores de la matinada i han de despertar-se a les 7”, ha assenyalat.

Foto: EP.

Així mateix, la xarxa sentinella ha comprovat que el 32,7% dels xiquets i el 30,5% de les xiquetes pateix malsons, mals somnis que es recorden, i el 16,4% terrors nocturns, quan els menors es desperten xisclant i molt espantats cridant sense ser conscients. Es tracta de trastorns ‘normals’ fins els 5 anys però si més enllà continuen cal estudiar per què es produeixen. Sobre aquest tema, ha aclarit que en molts casos són conseqüència de veure sèries violentes o dels jocs violents en les videoconsoles.

De fet, el 42% dels casos es refereix l’ús d’aparells elèctrics abans de dormir i en un de cada quatre les condicions de l’habitació no són les adequades. A més, el 45% comparteix l’habitació per dormir amb altres persones, el 60% amb germans i el 40% amb els pares.

No dormir amb els pares

En aqueix sentit, ha assenyalat que no és recomanable que els xiquets dormen amb els pares més enllà dels tres anys i que l’ideal seria poder tenir una habitació individual encara que si s’ha de compartir amb germans cal vigilar que complisquen amb una higiene conductual adequada perquè “els mals hàbits en general del germà major no influïsca en els xicotets”.

Les conseqüències són que en la meitat dels casos es presenten símptomes ansiosos i en un 32% irritabilitat. En el 37% d’aquests xiquets es refereixen queixes somàtiques tipus cefalees o dolor abdominal i en el 30% dificultats d’atenció i concentració. Un baix nivell socioeconòmic (20%) i un mal funcionament familiar (19%) són els factors de risc més importants entre aquests xiquets ja que, assenyala, influeix en el somni que no hi haja un bon ambient i hi haja crits entre els pares.

Comparteix

Icona de pantalla completa