Diari La Veu del País Valencià
L’any 2015 es tanca marcat pels repunts d’ocupació estacional i la precarietat
RedactaVeu / València

Segons el sindicat Comissions Obreres del País Valencià (CCOO PV), el fet que al desembre l’atur registrat disminuïsca en un 1,08 % respecte al mes de novembre, “no ens pot dur a afirmar que s’estiga creant ocupació neta”, sinó que “estem davant un mes tradicionalment positiu per a l’ocupació, marcat per l’estacionalitat de la campanya de Nadal”.

Aquesta situació queda reflectida, segons CCOO PV, en el tipus de contractació que es realitza, de caràcter temporal, pujant el percentatge fins a 92,5 % dels contractes, amb una forta dependència del sector serveis. Dels contractes que es realitzen, el 64,6 % són en el sector serveis, i d’aquests, el 91,6 % són temporals.

Per circumscripcions, la desocupació ha disminuït a Alacant (1.875 persones) a Castelló (1.065

persones) i a València (2.105 persones). L’atur registrat en homes (205.676) segueix sent inferior que en les dones (256.314), amb una diferència de 50.638 persones.

Per sectors, l’única caiguda la reflecteix el sector serveis (amb 5.240), ja que en la resta de branques d’activitat l’atur s’ha incrementat. En el sector d’agricultura augmenta en 253, en el sector de la indústria en 559 i en el sector de la construcció augmenta en 419.

Foto: ACN.

Malgrat les dades positives en reducció de la desocupació, CCOO PV recorda que, més enllà de les dades, cal tenir en compte l’efecte descoratjament que fa que moltes persones s’esborren de les llistes del Servef, i el fet que molts joves seguisquen anant-se’n a altres autonomies, fins i tot a altres països, a cercar una oportunitat d’ocupació.

A més, la substitució d’ocupació de qualitat per ocupació precària suposa un efecte maquillatge sobre les estadístiques, ja que hi ha menys persones en atur però no hi ha més treball ni més activitat.

Balanç 2015

L’anàlisi que CCOO PV ha realitzat sobre el comportament de la desocupació en 2015, constata com l’atur registrat, així com l’afiliació a la Seguretat Social, augmenta o disminueix en funció de l’època de l’any. Al gener va pujar l’atur registrat, després de la finalització de la campanya nadalenca, per a descendir en els següents mesos en major o menor proporció fins a l’agost i setembre, quan torna a pujar. Amb les campanyes de recol·lecció de cítrics la desocupació torna a iniciar el descens i així fins a les campanyes de Nadal.

La taxa de cobertura de la desocupació ha estat quasi durant tot l’any per sota del 50%, la qual cosa implica que més de la meitat de les persones apuntades a la desocupació no cobra cap tipus de prestació.

Deteriorament laboral; una situació que no es pot tolerar ni consentir”

Amb tot, l’any es tanca amb 461.990 persones registrades en les oficines del Servef, una situació que per a la secretària d’Ocupació de CCOO PV, Ana María García, no es pot tolerar ni consentir. “Les principals mesures han d’anar dirigides a aquestes persones, perquè tinguen un acompanyament i uns recursos encaminats al fet que aconseguisquen una ocupació de qualitat i digna”. García ha recordat que el mercat de treball valencià és cada vegada més precari, amb pitjors condicions de treball i de qualitat de vida. “S’han deteriorat les condicions laborals i segueix creixent la devaluació salarial”.

El sindicat aposta per recuperar el poder adquisitiu dels salaris, incrementar la protecció a la desocupació i impulsar la contractació estable. “Creiem necessari el rellançament de la inversió pública productiva i del sector industrial, a més d’una reforma fiscal basada en l’equitat”

Per a CCOO PV, les successives reformes laborals, juntament amb les polítiques de retallades, “no” generen ocupació, sinó que “destrueixen l’ocupació de qualitat i la transformen en ocupació precària, perdent drets i empitjorant les condicions de treball”. Tot açò “porta la classe treballadora a un empobriment generalitzat, tant per a les persones que no tenen una ocupació com per a les que sí que en tenen”.

Comparteix

Icona de pantalla completa