Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig veu ‘molt difícil’ un govern presidit per Pedro Sánchez
Europa Press / València

El president de la Generalitat, Ximo Puig, considera “molt difícil” que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, puga armar un acord amb altres forces polítiques que li permeta governar i ha demanat “no dramatitzar” si cap partit aconsegueix els suports suficients i és necessari convocar noves eleccions estatals.

“Ho veig molt difícil perquè són moltes mirades diferents”, ha afirmat Puig, en declaracions a la Cadena Cope, sobre els suports que ha de recaptar Sánchez per a poder governar, que poden anar des de Podemos i IU fins a alguns partits nacionalistes.

En la seua opinió, és “evident” que cal cercar solucions per a l'”embús” que s’ha produït després de les eleccions del 20 de desembre, però ha remarcat que “si no hi ha possibilitat” d’acord “hi haurà unes altres eleccions”. I si aquesta opció es produeix, ha dit Puig, “no cal dramatitzar” perquè segueix havent-hi Govern en funcions i “el sistema funciona”.

A la pregunta de si li aconsellaria a Sánchez que acceptara l’oferta del president en funcions, Mariano Rajoy, d’una gran coalició amb PP i Ciudadanos, el president valencià ho ha descartat perquè “el PSOE és l’alternativa al PP”.

No cremar etapes tan ràpidament

Això sí, ha afirmat que qui té la responsabilitat de formar govern és el partit més votat en les eleccions i que, per tant, correspon a Rajoy “esgotar les seues opcions”, de manera que ha instat a “no cremar etapes tan ràpidament”.

“Rajoy ha de veure si és possible un acord. Cal donar temps al temps”, ha apuntat, després d’això ha insistit que no es pot sotmetre els partits a una “pressió” que els impedisca “completar els temps”. “Per a l’acció, ha d’haver-hi reflexió i diàleg”, ha afegit.

A la pregunta de si creu que Podemos renunciarà a la seua condició del referèndum sobiranista a Catalunya, Puig no ha volgut pronunciar-se, perquè es tracta d’una qüestió que només pot contestar el partit de Pablo Iglesias. Això sí, ha recordat que la posició del PSOE referent a açò “no té marxa enrere” i que s’han de complir “uns paràmetres determinats per a començar a parlar”. En qualsevol cas, “la suma no dóna, hi ha complicacions evidents”, ha assenyalat.

Sobre quan creu que ha de celebrar-se el congrés del PSOE, Puig ha explicat que tot depèn de “situacions que no tenen a veure directament amb el calendari” intern del partit, com el probable avançament electoral a Catalunya. En qualsevol cas, ha dit que “ningú més que els militants” tindrà l’última decisió sobre aquest tema.

Comparteix

Icona de pantalla completa