L’Ajuntament de Paterna, d’esquena al valencià

Compromís denuncia que l’administració local incompleix la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i el Reglament Municipal d’Ús del Valencià
7 gener 2016 01:00h
RedactaVeu / Paterna

L’Ajuntament de Paterna s’ha caracteritzat els darrers anys per una tèbia promoció del valencià, segons denuncia el grup Compromís, que informa que “mai des de l’Ajuntament de Paterna, ja siga amb el PSOE de Borruey o amb el PP d’Agustí, s’ha fet una aposta clara per la recuperació social i la dignificació de la nostra llengua”.
 
Segons Carles Martí, regidor de Compromís per Paterna, des que el PSOE accedira a l’alcaldia del municipi el passat mes de maig, la presència de la llengua “ha passat de ser simbòlica a gairebé residual”, com ho demostra el fet que a l’agenda d’activitats culturals infantils d’aquestes festes, tinguera més presència l’anglès que el valencià.
 
 
A més, la retolació i les denominacions de les diferents regidories i departaments continuen estant exclusivament en castellà “cosa que contravé tant la llei autonòmica com el Reglament Municipal”. Per a Martí, “sembla que s’avergonyeixen de la llengua del poble i l’amaguen com si no existira. No entenem com es pot governar constantment d’esquena al poble, fins i tot, en qüestions com aquesta de la llengua”.
 
Per a Martí, l'equip de govern, amb la seua política d’ignorar la cultura i la llengua dels valencians, “no fa més que aprofundir en l’autoodi que tant de mal ha fet al nostre poble després de segles de prohibicions lingüístiques”.
 
El regidor recorda, també, que la situació irregular del País Valencià exigeix una actuació decidida per acabar amb la postració del valencià per tal d’equiparar-lo amb el castellà. “Per això proposarem un augment en la partida pressupostària destinada a l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià, perquè augmente l’ús en l’administració i es promocione també per augmentar l’ús social al poble”, ha anunciat el portaveu del grup nacionalista a Paterna.

Cal recordar que l’Ajuntament de Paterna es va dotar d’un Reglament Municipal d’Ús del Valencià l'any 2008. El reglament que va ser proposat pel PP, va comptar amb el vistiplau de la resta de grups polítics i dóna especificacions respecte a quan i on s’ha d’emprar exclusivament el valencià. Dit reglament preveu que tant els edictes, com tota la documentació interna de l’ajuntament ha de ser en valencià. També els noms de les regidories i dels diferents departaments com la senyalització de guals, etc. “Aquest Reglament no s’està complint, i des de Compromís reclamem el compliment estricte d’una normativa que va ser consensuada per totes les sensibilitats polítiques de Paterna”, denuncien.

Per això, el grup municipal insta l’equip de govern de Paterna “que isca de l’armari lingüístic i faça ús i promoció del valencià. No s’han d’avergonyir d’una llengua que a banda de ser la del poble, és també una llengua de prestigi, com ho demostren la quantitat de literatura i produccions culturals fetes en la nostra llengua i que malauradament no tenen cabuda a la nostra agenda cultural”.
 
Finalment, des de Compromís per Paterna anuncien que continuaran insistint en la promoció cultural del valencià “i demanem al nostre govern local que la nostra llengua tinga un ús més enllà de la “intimitat i estiga present en tots els àmbits locals”.

 
 
next