Diari La Veu del País Valencià
Falles Populars i Combatives centren la seua crítica en els processos de patrimonialització
RedactaVeu / València

Ara que des de l’àmbit institucional s’està apostant amb força per la patrimonialització, amb una notable rellevància de la candidatura de les falles per a formar part de la llista de Patrimoni de la Humanitat que elabora la UNESCO, Falles Populars i Combatives han volgut dirigir la seua crítica cap a aquest tipus de processos i els aspectes negatius que moltes vegades comporten, com la turistificació, l’elitització o la museïficació de la cultura.

A través de Patri Money, un personatge imaginari que té la missió de patrimonialitzar tot el que troba per tal de dur-ho a l’organisme fictici UNASCO, l’organització pretén realitzar una sàtira de l’aposta de l’actual administració pels processos de patrimonialització. Així, Falles Populars i Combatives proposa que siguen declarats béns de la humanitat alguns aspectes que l’entitat considera importants com “els somnis eròtics raros, desdejunar poleo tocat de cassalla perquè no pare la festa, el joc de fer un cercle amb els dits índex i polze i intentar que algú mire, la cullereta amb més de cinc persones en el llit o la tradició mil·lenària de furgar-se el nas”.

Amb aquesta paròdia, Falles Populars i Combatives es proposa l’objectiu de posar el focus d’atenció sobre les implicacions ideològiques dels mecanismes de legitimació com els de la UNESCO i les males pràctiques que sovint acompanyen els processos de patrimonialització. Com anuncia l’organització, la tasca de Patri Money “té un revers negatiu: tot allò que converteix en patrimoni es buida de vida i s’ompli de turistes, deixa de ser una realitat quotidiana i es convertix en un $ÍMBOL”.

Per tal de finançar les activitats que es desenvoluparan entre l’1 i el 19 de març i que s’anunciaran pròximament, Falles Populars i Combatives ha llançat una campanya de micromecenatge que ha arrancat de manera exitosa, amb més de 500€ aconseguits en tan sols unes hores. Les aportacions econòmiques al projecte, que es podran realitzar fins al 15 de febrer, permeten als participants aconseguir, a banda del marxandatge habitual, algunes recompenses com “formar part del jurat de la UNASCO”, “patrimonialitzar el teu bé més preuat” o aconseguir que “la votació de l’assemblea de la UNASCO quede en empat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa