Montoro pretenia cobrar al Consell una multa de 55,8 milions ja anul·lada

La decisió és conseqüència d'una sentència del Tribunal de Justícia de la UE de juny del 2015 que deixa sense validesa la reclamació de la Comissió Europea
8 gener 2016 01:00h

RedactaVeu / ACN / València.

La sala tercera del Tribunal Suprem (TS) ha anul·lat la resolució del ministeri d'Hisenda que obligava la Generalitat Valenciana ha retornar 55,8 milions d'euros (MEUR) a l'Estat espanyol corresponents a fons europeus FEDER del període 1994-1999. Segons que ha comunicat aquest dijous el Suprem, aquesta decisió és conseqüència d'una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que el juny del 2015 deixava sense validesa la resolució de la Comissió Europea (CE) del 29 de gener del 2010, que va reduir la quantia dels fons FEDER a l'Estat en detectar incompliments en determinats projectes al País Valencià. El TS considera que la sentència del Tribunal de Justícia europeu deixa sense validesa jurídica la resolució de la direcció general de Fons Comunitaris del Ministeri d'Hisenda, que reclamava aquests 55,8 MEUR.
 
La Generalitat Valencia va recórrer aquesta reclamació en primera instància al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià, que el febrer del 2013 va desestimar el recurs basant-se en la resolució de la CE del 2010. El Suprem ha considerat ara el recurs del govern valencià contra la decisió del TSJ, a conseqüència de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE del 24 de juny del 2015, que anul·la la resolució de la CE del 2010.

El Suprem assenyala que l'esmentada sentència del Tribunal de Justícia de la UE estima un recurs interposat pel govern espanyol i remarca que malgrat que aquest recurs no va ser aportat a la causa al Suprem per l'Administració de l'Estat "com hagués estat esperable" sinó per la Generalitat Valenciana.

La sentència del Suprem, de la qual ha estat ponent el magistrat Eduardo Espín, rebutja els arguments de l'advocat de l'Estat, en representació de l'Administració, perquè es mantingués l'ordre de 2011 i que la Generalitat valenciana reintegrés part dels fons Feder.

L'alt tribunal explica que, sent ferma la sentència del Tribunal de Justícia de la UE, l'administració espanyola ja ha reclamat i rebrà el reintegrament dels fons que havia retornat en virtut de la resolució de la Comissió de 29 de gener de 2010, ara anul·lada, "sense que el fet que l'administració haja estat privada temporalment d'aquests fons siga imputable a l'administració de València".

"Davant l'argument -afegeix el Suprem-- que en cas de no retornar les quantitats reclamades l'administració de la Comunitat de València es beneficiaria d'un enriquiment injust, el mateix es podria dir al revés, en cas que l'administració de l' Estat rebés per duplicat aquests fons com a conseqüència de la devolució dels mateixos per part de la Comissió Europea i per part de la Generalitat Valenciana, situació que es mantindria fins que no tornés al seu torn aquests fons a aquesta última", conclou. 
next