'Les falsedats sobre les cavalcades', per Joan Ribó

Carta oberta de l'alcalde de València publicada al seu Facebook en resposta als atacs a les Tres Magues  de Gener.
8 gener 2016 01:00h
Joan Ribó
Joan Ribó

Els dies de festa ja han passat i, precisament per respecte als veïns i veïnes de la ciutat que no es mereixen polèmiques estèrils, no he volgut respondre la multitud de mentides que han anat circulant, de la mà d’alguns regidors de l’oposició. La gestió de l’Ajuntament deu ser tremendament òptima, quan les crítiques que he d’estar contestant tenen el nivell de “Ribó prohibeix tirar caramels en la cavalcada de Reis”, una falsedat entre tantes, com ara comprovareu.

La història de les cavalcades va començar abans de Nadal, quan llegíem en la premsa l’esperpèntica afirmació segons la qual, des de l’Ajuntament, pensàvem vetar en la Cavalcada de Reis Sant Josep, entre altres recreacions bíbliques. Com haureu comprovat tots i totes els que poguéreu assistir el dia 5 a eixa cavalcada, Sant Josep estava, i la Mare de Déu, i el Jesuset, i l’Anunciació, i Herodes... Per què alguns utilitzen la mentida per atacar políticament l’alcalde? Per què usar les il·lusions dels xiquets i xiquetes com arma partidista?

Una altra mentida arribà el dia que ens digueren que havíem eliminat el Betlem. De nou, fals: de fet, per primera vegada, l’Ajuntament té dos betlems, un d’ells dins de la Casa Consistorial. D’aquesta manera, hem situat el Betlem de gran format a la plaça de la Reina, als peus de la Catedral, i dins de l’ajuntament hem incorporat un Betlem que arreplega la tradició betlemista valenciana. O estant mentint les milers de persones que han entrat a visitar aquest Betlem a l’ajuntament?

Després d’això vingueren els caramels. Com vaig a prohibir que hi haja caramels en la cavalcada de Reis???? La pròxima mentida serà que faig el putxero de Nadal sense napicol! Les milers de persones que vàreu estar en la cavalcada vàreu comprovar amb els vostres ulls que sí hi havia caramels i, a més, per primera vegada, aptes per a celíacs, perquè ningú es quede sense endolcir el moment.

Però el pitjor ha sigut l’atac violent, masclista, i fins i tot homòfob, que hem patit diverses persones arran de la cavalcada de les Magues de Gener, sobretot les tres protagonistes. Es tracta d’una cavalcada que no ha organitzat l’Ajuntament, sinó una entitat ciutadana (la Societat Coral El Micalet). En aquest sentit, tal i com vaig fer quan vaig rebre com alcalde els grups cristians de Taizé, vaig rebre també aquesta cavalcada, perquè sóc l’alcalde de tots i totes, i quan hi ha una convocatòria important, també he d’estar per a tots i totes. Els temps del sectarisme i la censura han passat. Als regidors de l’oposició hi ha uns actes que els poden agradar més, i altres que els poden agradar menys, però no perquè no els agrade una convocatòria determinada de la societat civil, aquest equip de govern l’ha de vetar. Eixe autoritarisme, afortunadament, no funciona amb aquest equip de govern. Practiquen una hipocresia vergonyant aquells que es lamenten de boqueta quan hi ha un crim masclista però després embruten les xarxes socials amb comentaris que atempten contra la dignitat de les dones, amb paraules que pretenen ser feridores, però que ens reafirmen en la necessitat de dur a terme polítiques d’igualtat des de les institucions locals. Justament, els que fan això són els mateixos a qui no els agrada gens veure passejar per València els valors de la Llibertat, la Igualtat i la Fraternitat.

Acabaré fent una reflexió. L’equip de govern que encapçale està obert a la crítica, per suposat que sí, però és ben simptomàtic que algunes persones en l’oposició no facen cap crítica a la gestió, sinó que es dediquen a escampar mentides als mitjans, que tenen el deure de contrastar qualsevol informació. I dic algunes persones de l’oposició perquè altres, en veu baixa, se m’acosten a dir-me que no entenen el que està passant. Recordeu quan es va dir que anàvem a llevar les creus dels cementeris? Tota aquella persona que haja visitat un cementeri haurà comprovat que les creus i els símbols religiosos continuen on estaven. Hem de respectar les nostres festes i tradicions, i al mateix temps respectar la diversitat, perquè una cosa no està renyida amb l’altra: és el meu deure com a governant fer-ho, i així continuaré fent-ho, tot i que altres vulguen entretindre’s amb la difamació, la mentida o l’agressió verbal irresponsable. A eixes persones només els llance un missatge: intentem construir entre tots i totes, i tinguem la festa en pau.


 
next