Diari La Veu del País Valencià
El vaixell de MSF salva la vida a 20.129 persones en el Mediterrani. Vídeo
RedactaVeu / Barcelona / Madrid / València

Després de huit mesos en la mar, 20.129 persones rescatades i més 120 operacions de salvament engegades, el Bourbon Argos, últim vaixell de cerca i rescat de Metges Sense Fronteres que seguia operant en el Mediterrani central fins hui, va tornar a terra ferma el 30 de desembre de 2015. Les dades obtingudes del Bourbon Argos mostren que un 43% de les persones rescatades necessitaven atenció mèdica, un 8% patien de problemes greus de salut i un 1.4% eren dones embarassades.

El nombre de persones que creuen el Mediterrani en la ruta que ix des del nord de Líbia s’ha reduït molt en els últims mesos, principalment per l’empitjorament de les condicions climatològiques. Aqueix descens, unit al fet que “a dia de hui hi ha una quantitat suficient d’actors per a bregar amb les necessitats existents en la zona”, ha portat a Metges Sense Fronteres (MSF) a prendre la decisió d’acabar les seues operacions de rescat i salvament en el Mediterrani central.

L’organització roman operant en el Mar Egeo, on cada dia agafa centenars de persones que segueixen creuant des de Turquia fins a Grècia davant la falta d’opcions per a entrar d’una manera legal i segura i davant la inacció i passivitat que segueixen mostrant la Unió Europea.

Més recursos

MSF acaba les seues activitats fent una nova trucada a les autoritats perquè brinden recursos de rescat adequats que servisquen per a prevenir tragèdies en els pròxims mesos, quan torne a incrementar-se la quantitat d’arribades. “Cap de les persones que hem rescatat hauria aconseguit sobreviure a bord d’aqueixes llanxes pneumàtiques. S’han salvat pel simple fet que estàvem ací”, explica Paula Farias, responsable de les operacions de MSF en el Mediterrani.

“Estem completament convençuts de la importància de les operacions dedicades a la cerca i rescat de persones, però nosaltres som mètges i açò no hauria de ser part del nostre treball.

Esperem que Europa pose els recursos suficients en 2016 i que la presència de les nostres embarcacions no siga necessàries de nou”, afegeix Farias.

Malgrat el cessament d’operacions de MSF en el Mediterrani, l’organització segueix preparada per a intervenir en cas que la UE i els seus Estats membres no posen els mitjans per a protegir les vides dels milers d’homes, dones i xiquets que s’espera fugen del nord d’Àfrica cap a Europa en els mesos per venir.

Les operacions de rescat no són la solució

“Tal com vam dir al maig de 2015, quan va salpar el primer dels vaixells de Metges Sense Fronteres, les operacions permanents de cerca i rescat no són la solució per a la migració per la mar, són només una mesura temporal per a mitigar la pèrdua de vides causada per les restrictives polítiques frontereres que obliguen a jugar-se la vida en la mar en cerca d’una protecció a la qual tenen dret”, afirma Farias.

Enguany en el Mediterrani, malgrat els nombrosos recursos desplegats en la mar, ha sigut el més mortal del que es té registre, amb 3.771 homes, dones i xiquets registrats oficialment com ofegats o desapareguts en les costes d’Europa.

“Les xifres reals segurament siguen molt més elevades, per açò és absolutament crucial que la UE i els seus Estats membres establisquen recursos dedicats i proactius per a la cerca i rescat de persones i que aquests siguen capaces de reaccionar en el marge màxim d’una hora des que es rep la trucada d’auxili. Així i tot, cal recordar que les activitats de cerca i rescat no poden detenir les morts en la mar”, afirma José Antonio Basts, president de MSF Espanya.

“El que detindrà les morts en la mar, tant en el Mediterrani com en l’Egeo, és la implementació de polítiques i pràctiques que creuen canals legals i assegurances cap a la UE i eliminen la necessitat de la població de recórrer a traficants de persones i a jugar-se la vida en la mar per aconseguir les costes d’Europa”.

En 2015, els equips de MSF, a bord dels seus tres vaixells de rescat, van ajudar a més de 23.000 persones en perill, tant a través de rescats directes (20.129) com per transferències de o cap a altres vaixells. Els seus equips van participar en més de 120 intervencions de rescat i van dur a terme més de 80 desembarcaments segurs a Itàlia.

Comparteix

Icona de pantalla completa