Diari La Veu del País Valencià
Oltra sobre els sis mesos de Govern: ‘La situació ha millorat, és que ja no es furta!’

Sergi Tarín / València.

El nom inspira latituds més boreals i potser tinga a veure amb Borgen, la sèrie danesa de moda en el saló de la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra. ‘Seminari de Govern. Hivern de 2016’ és la denominació de la trobada que aquest cap de setmana reunirà a Morella consellers, secretaris autonòmics i assessors per valorar els sis mesos de Govern. Seran dos dies a l’estepa valenciana sota l’hivern més atípic de les darreres dècades. Sense massa gel que aplicar a la inflamació dels ànims, l’escenari esdevé propici per al desbordament de les passions i dels instints. Per si de cas, que ningú no apague la llum fins que no arribe Pepe Carvalho.

Juraments encreuats no en falten. Fa uns dies Oltra llançà a perdre el nomenament del marit de Carmen Montón, consellera de Sanitat, com a gerent de l’empresa pública Egevasa. “No és estètic”, va dir. I aquest divendres, després de la roda de premsa posterior al Ple del Consell, la vicepresidenta minimitzà el duel intern: “La senyora Montón i jo no tenim cap problema d’ètica ni d’estètica ni de política”. I prosseguí amb la dialèctica de la frontera: “Els nostres parents tenen certes limitacions; cal fer un concili familiar abans d’acceptar el càrrec”.

Un cas, segons Oltra, ben diferent al de la dona de l’alcalde, Joan Ribó, ara en comissió de servei a la conselleria d’Educació. “És funcionària de carrera des de fa 20 anys i continua en el mateix escalafó i amb el mateix salari; de comissions de servei s’aproven tots els dies centenars de casos i de tots els colors polítics”. Era la resposta a la líder de l’oposició, Isabel Bonig, qui ha demanat la convocatòria de la Comissió Permanent de les Corts perquè la vicepresidenta explique la política de contractació del Consell. “És una mesura per a qüestions extraordinàries, més encara quan la setmana que ve ja hi haurà un ple”, ha argumentat Oltra tot insistint que no té problema en donar explicacions: “Si Bonig vol fer-se un aperitiu, li conte el que vulga”.

Insults masclistes

La vicepresidenta també ha comentat la possibilitat d’un possible pacte d’esquerres a l’Estat tot recalcant que li agradaria que fóra a la valenciana. “Calen ganes de dialogar, baixar els egos i posar-se a treballar com ho hem fet ací”, ha afirmat tot llevant ferro a la negativa de Podem a entrar dins del Consell: “És una decisió legítima. La política ha canviat perquè els paradigmes estan canviant, no sols els partits”. “Va bé la cosa, el nostre Govern és divers, divertit”, ha apuntat.

Respecte a la reacció del PP de ridiculitzar la cavalcada republicana de les Magues de Gener, Oltra ha criticat que a les dones se les jutje pel físic: “Condemnem eixa actitud masclista, agressiva i en alguns casos violenta que són les llavoretes de violències més grans que després lamentem”. A més, la portaveu del Consell ha explicat que no és tant el fet republicà el que molestà al PP, sinó que s’obrira el balcó de l’Ajuntament a les magues. “Era un símbol del poder vertical, exclusiu, i ara està obert a tothom”. I quant als insults del cantant Francisco a diferents càrrecs públics i, en particular, a Oltra, a qui va qualificar en les xarxes socials de “vicepresidenta de l’escòria”, la política buscà la manera de relativitzar el conflicte: “Amb el que m’he emocionat jo cantant l’himne, que em diga aquestes coses…”

Finalment, Oltra presentà un balanç esquemàtic dels primer sis mesos de Govern, del qual destacà “la major inversió social de la història, amb el 87% del pressupost excloses les despeses financeres i amb un increment de 747 milions respecte al de 2015”. Oltra subratllà el 5,9 milions per pal·liar la pobresa energètica i l’augment en un 213% dels recursos de la Cooperació, amb més de 13 milions. Alhora tragué pit amb la reintroducció de l’assistència sanitària universal, l’eliminació del copagament farmacèutic i la gratuïtat dels llibres de text. “Hem fet molt per al poquet temps que hem tingut”, apuntà i donà la clau del que considera un èxit malgrat el dèficit de finançament: “La situació ha millorat, és que ja no es furta!”.

Comparteix

Icona de pantalla completa