Diari La Veu del País Valencià
El Micalet nega que haja demanat cap subvenció a l’Ajuntament per a la cavalcada republicana

Sergi Tarín / València.

Per a l’exregidor de Festes del Partit Popular, Fèlix Crespo, hi ha una conspiració des de l’Ajuntament per acabar amb qualsevol referent religiós de la societat valenciana. Així ho manifestà este dissabte durant una roda de premsa on criticà, novament, la cavalcada republicana de les Magues de Gener, organitzada per la Societat Coral el Micalet ara fa una setmana .“Van jugant a anar difuminant a poc a poc els elements clàssics per tractar d’aconseguir la imatge que ells pretenen viure d’estes festes”, apuntà l’edil abans de suggerir la possibilitat que l’Equip de Govern “siga capaç, si així s’ho proposen, d’abolir estes festivitats”. “Por tenim amb tot el que ve”, clamà Crespo en referència a les properes celebracions de Sant Vicent Màrtir, Sant Vicent Ferrer i del Corpus.

Alhora, el regidor dretà denuncià que El Micalet “està en tràmit, a data de 25 d’octubre, d’una petició de subvenció per cobrir les despeses de la cavalcada”. Una informació que nega el president d’esta entitat, Tonetxo Pardiñas. “No hem demanat ni un cèntim per a la cavalcada, ja que tots vam col·laborar de forma desinteressada”, ha assegurat a La Veu. De fet, la desfilada, on participaren al voltant d’una quarantena de col·lectius, costà uns 500€ repartits a parts iguals entre el lloguer de la calessa i el dels vestits de les tres magues. Un diners que va abonar El Micalet.

En tot cas, sí que s’ha demanat subvenció per sufragar part de la despesa de la Setmana de la Infància, que comptà, durant desembre, amb recitals de música i poesia, una exposició al Micalet amb el lema de ‘L’amor als infants’, l’elaboració d’una guia didàctica i l’edició de 1.000 exemplars del conte infantil Les 3 Magues de Gener. Un pressupost global de 3.451€ entre xapes commemoratives (165€); maquetació i il·lustració del conte (1.590€); treballs d’impremta (1033€); guia didàctica (363€) i documentació sobre les activitats (300€).

Cavalcada de la Infància 1937. Foto: Atienza, Arxiu general de l’Administració

Atacs i manipulacions

El conte és un altre dels conflictes per a Crespo, qui en va llegir un suposat fragment: “Allunyant els dogmatismes de les religions és el que pot assegurar un món millor”. “És un clar atac a qualsevol confessió religiosa, sent la catòlica la majoritària i la que sustenta les festivitats de Nadal”, indicà. Segons Cristina Escrivà, escriptora i autora del relat, “Crespo mentix i manipula deliberadament, ja que eixe fragment no és del conte, sinó de la documentació aportada per explicar el sentit de la subvenció”. “¿I, en tot cas, quin problema hi ha en demanar un món laic, sense dogmes religiosos?”, afegix.

De fet, la paraula “religió” no apareix al llibre, que reivindica la llibertat, la igualtat i la fraternitat que representen les tres magues. “Sense elles, que tenen en comú l’ideal de la solidaritat i el respecte, sense els grans valors de la humanitat que representen, el món no podria ser feliç”, descriu textualment. Seguidament hi ha un missatge contrari al materialisme i al consumisme tot apostant per “la reutilització d’allò que sembla inservible com el cartró; els envasos de plàstic; els papers; etc., amb la finalitat de respectar el planeta on vivim”. Només al final s’aporta una breu ressenya històrica sobre la cavalcada de 1937 organitzada a València pel govern de la Segona República i per donar suport als milers d’infants refugiats dels horrors de la guerra. “Tot ben actual amb nous milers de refugiats, ara sirians, que també demanen ajut i nosaltres, com a govern, els girem l’esquena”, sosté Escrivà.

D’altra banda, Crespo també denuncià que Tonetxo Pardiñas, president del Micalet, siga “un funcionari de confiança nomenat per Ribó”. Un fet que Pardiñas rebutja per argumentar que és funcionari de l’Ajuntament des del 1986 i, concretament, cap de Secció de Jardins des del 2007. Segons Pardiñas, en novembre fou ascendit a coordinador de Secció després de la marxa de la llavors cap de Servei i a l’espera que hi haja un nou nomenament. “No puc promocionar més perquè, com a diplomat, sóc funcionari de tipus A2 i sols un A1, que requerix d’una llicenciatura, pot arribar més alt”, expressa abans de subratllar que un coordinador “no és un càrrec de confiança” i que es tracta d’una figura “prou comuna a l’Ajuntament, amb gent de tot color i de tota condició”.

Per últim, Crespo acusà l’Equip de Govern de “possibles irregularitats administratives” durant la festa de la Nit de Cap d’Any. L’edil criticà “la participació” d’un membre de Compromís “com a responsable d’una de les empreses que hi participà”. Fonts del l’Ajuntament han explicat a La Veu que contractaren, per vora 29.000€, Yapadú Produccions, “firma que ha treballat reiteradament amb l’Ajuntament quan governava el PP i de la qual, en el seu dia, no constatàrem cap irregularitat”. Segons estes fonts, va ser Yapadú qui subcontractà l’espectacle de llums per 3.300€ a LedsVisual, el director de la qual, Francesc Ribes, havia manifestat en una xarxa social ser afí a Compromís. “No exigim el carnet de militància de ningú. El PP vol crear una clima de malestar promovent un ‘totum revolutum’ d’assumptes sense connexió i sense documentació”, assenyalen des de l’Ajuntament.

Comparteix

Icona de pantalla completa