Baldoví a Patxi López: ‘Negar-li grups a Podemos és un mal començament'

El candidat del PSOE a la Presidència del Congrés s'ha mostrat taxatiu en afirmar que el Reglament del Congrés diu “ben clar” que la formació morada no pot comptar amb quatre grups en la Cambra baixa
11 gener 2016 01:00h
Joan Baldoví.
RedactaVeu / EP / Madrid

El diputat electe de Compromís-Podem-És el Moment Joan Baldoví ha replicat aquest dilluns al candidat del PSOE per a presidir el Congrés dels Diputats, Patxi López, que "si vol ser president" és un mal començament negar a les coalicions territorials en les quals va participar Podem constituir els seus propis grups parlamentaris en la Cambra.

“Si vol ser president, comença malament”, ha comentat Baldoví a Europa Press, després que López s'haja mostrat taxatiu en afirmar que el Reglament del Congrés diu “ben clar” que la formació morada no pot comptar amb quatre grups en la Cambra baixa.

Baldoví ha subratllat que eixa “no és la millor manera de començar” com a candidat a la Presidència del Congrés i ha recordat a López que la Mesa del Congrés té potestat per a interpretar el Reglament de la Cambra segons té reiteradament declarat el Tribunal Constitucional.

En aquest context, ha recordat els precedents d'ERC i d’Amaiur en 2004 i 2011, respectivament. Així, ha assenyalat que mentre en la primera legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero com a president es va permetre a ERC tenir grup malgrat no arribar al percentatge de vots requerit a València, el mateix argument es va utilitzar per a negar-li grup a Amaiur en 2011, al no aconseguir el 15% dels vots a Navarra.

A més, ha insistit que tant Compromís, com En Marea i En Comú Podem, han mostrat la seua disposició a renunciar a recursos econòmics i a temps d'intervenció si se'ls permet tenir els seus propis grups. La seua idea és exportar al Congrés l'acord sobre el repartiment de temps que regeix en les Corts Valencianes segons el qual els grups intervenen en funció del nombre de diputats que té cadascun.


El diputat electe Joan Baldoví. Foto: EP.
 
Patxi López:  “El Reglament ho diu ben clar”

Cal recordar que el candidat del PSOE a la Presidència del Congrés, Patxi López, ha assenyalat aquest dilluns que el Reglament de la Cambra diu "ben clar" que Podemos no pot tenir quatre grups parlamentaris en la institució. Així ho ha assenyalat López en declaracions als periodistes al Congrés, on ha acudit a arreplegar la seua acta de diputat, i referent a si seria partidari que les tres coalicions en les quals ha participat Podemos i la mateixa formació morada es constituïsquen en quatre grups parlamentaris.
 

Patxi López. Foto: EP.
 
Segons ha explicat Patxi López, açò no és qüestió d'acordar o no acordar, sinó que el Reglament del Congrés ho permeta o no. “I el Reglament diu ben clar que no podran tenir grup diferents aquells partits que no han competit (entre ells) en unes eleccions”", ha afegit.

“Si el Reglament ho permet, no hi ha perquè arribar a cap acord, ho permet i punt, i si no ho permet, no es pot arribar a cap acord”, ha insistit el també secretari d'Acció Política del PSOE.
Amb el Reglament en la mà, segons ha comentat, tampoc podrien tenir grup propi Democràcia i Llibertat i Esquerra Republicana (ERC) atès que cap dels dos reuneix el 15 per cent de vots en la circumscripció de Barcelona, una de les condicions necessàries per a optar a crear-lo.

L’exlehendakari no ha volgut donar per fet que finalment es farà amb la Presidència del Congrés perquè considera que açò no se sabrà fins al mateix dimecres, dia de la sessió constitutiva de les Corts. “El que hi ha hui és una proposta del PSOE”, ha dit.

López ha explicat que el Grup Socialista està parlant amb els altres grups a veure si comparteixen el principi que “no té perquè ser la força més votada la que presidisca el Congrés” i que “cal obrir un nou temps d'autonomia del Legislatiu enfront altres poders, de no cedir a cap tipus de pressió, de major pluralitat i de major obertura i participació". “Veure’m si és així”, ha apuntat.

Preguntat sobre si veu amb bons ulls la proposta de Ciudadanos que el president del Congrés no coincidisca amb el del partit del Govern, el candidat socialista a succeir Jesús Posada no contempla renunciar a la Presidència de la Cambra en el cas que el líder socialista, Pedro Sánchez, aconseguisca conformar Govern.


next