L'expresident de la Generalitat Joan Lerma, vicepresident segon del Senat

Podemos no tindrà finalment un representant en la Mesa del Senat
13 gener 2016 01:00h
Europa press / València-Madrid

L'expresident de la Generalitat valenciana, el socialista Joan Lerma, serà vicepresident segon de la Mesa del Senat, mentre que l’exalcaldessa d'Elda (Vinalopó Mitjà), la popular Adela Pedrosa, serà la secretària segona.

Podemos no tindrà finalment un representant en la Mesa del Senat en quedar-se fora dels acords sobre la composició de l'òrgan de govern de la Cambra Alta, que estarà formada per quatre membres del PP, dos del PSOE i un del PNB, la senadora María Eugenia Iparragirre.

Així ho ha confirmat el senador de Podemos Ramón Espinar en declaracions prèvies a la constitució de la Cambra. "Aposten per controlar la Mesa. El PSOE pràcticament renuncia a governar aquest país. Som la tercera força més gran d'aquesta Cambra i estarem fora de la Mesa", ha denunciat.

El seu partit presentarà, malgrat tot, els seus propis candidats a la presidència, vicepresidències i secretaries del Senat. "El tancament de PP i PSOE fa impossible l'arribada a la Mesa de les forces del canvi. El PP amb el 29 per cent dels vots té majoria absoluta en aquesta Cambra. Juguem a la democràcia amb cartes marcades", ha dit. "És un frau democràtic que denunciarem en aquesta legislatura", ha conclòs.

D'aquesta forma, la Mesa quedarà formada per quatre membres del PP: Pío García-Escudero (president), Pedro Sanz (vicepresident primer), Luis Aznar (secretari primer) i Adela Pedrosa (secretària segona); dos del PSOE: Joan Lerma (vicepresident segon) i Juan Carlos Raffo (secretari tercer); i un del PNB, María Eugenia Iparragirre.

El portaveu socialista, Óscar López, ha aclarit a Europa Press que el PSOE no té cap acord amb el PP sinó que ha decidit cedir el tercer lloc que li correspon en la Mesa al PNB perquè Podemos "se n'ha baixat dels acords". "Haurà d'explicar per què, potser perquè ha fet condició irrenunciable de coses que no permet el Reglament en el Congrés", ha dit.

"Açò és la democràcia, cal aprendre a negociar i arribar a acords. Ahir Podemos se’n va baixar dels acords en el Congrés i açò té una translació en el Senat, on hi haurà pluralitat. És una tradició del PSOE cedir un lloc i en aquesta ocasió serà al PNB", ha assenyalat.

Convidats de Podemos

Podemos ha convidat diversos col·lectius perquè assistisquen al Ple de constitució del nou Senat. "S'ha convertit en un cementeri d'elefants i venim a canviar açò. Com volem ser la veu, el sentir de la societat civil hem cedit totes les nostres invitacions perquè la societat civil compartisca aquest moment històric", ha dit Maribel Mora.

Entre els convidats de Podemos es troben, entre d’altres, Marea Blanca i Save the Children; els treballadors de Coca-cola i del Corte Inglés; la plataforma No som Delicte; associacions de víctimes del tren Alvia; delegació sahrauí a Espanya i representants de cercles de discapacitat de Podemos.


 
next