Diari La Veu del País Valencià
Oltra: ‘No concedir el grup valencià propi seria un atropellament democràtic’

RedactaVeu / EP / València.

La coportaveu de Compromís i vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, ha defensat la constitució d’un grup parlamentari propi en el Congrés per a la candidatura Compromís-Podem-És el moment, perquè la llei electoral impedeix sumar els vots de partits i coalicions, per la qual cosa ha dit que “a qui no suma d’una banda no se li pot obligar a casar-se per l’altra”, ja que açò seria un “atropellament democràtic”.

Mònica Oltra ha incidit que els nou diputats aconseguits “són de Compromís-Podem-És el moment, ni són de Podem ni són de Compromís” i la candidatura compleix els requisits per a tenir grup propi –més del 15% de vots per circumscripció i més de cinc diputats– i ha demanat, ”que una cosa que per dret propi els ciutadans ens van atorgar el 20 de desembre, la Mesa del Congrés no ho obstaculitze, no ho impedisca”.

“Jo no sé qui té por a la democràcia en aquest país i qui no ha entès el resultat del 20-D, interessadament s’està llançant una idea que Podem tindrà quatre grups i açò no és així, és no entendre l’arquitectura de la legalitat electoral”, ha dit la dirigent de Compromís, que ha recordat que la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va llegir els resultats en la nit electoral per separat “perquè els vots no sumen, no sumarien per a subvencions electorals, per a mailing ni per a aconseguir els percentatges que requereix tenir grup, no sumen”.

Així, ha incidit en “com una cosa que no pot sumar per la legislació electoral se l’obliga a romandre en un mateix grup parlamentari, és absurd” i ha explicat que el reglament estableix límits “perquè un partit que està en la mateixa organització no forme 17 grups i tinga 17 portaveus, però açò no té res a veure amb formacions polítiques diferents” com en aquest cas.

Al seu parer, aquest posicionament “té una intencionalitat política, no legal, i és que no s’entén la pluralitat, la diversitat i es defensa que el bipartidisme tradicional ha perdut més de 80 escons”. Oltra ha lamentat que “es diu que no pot haver-hi tants grups parlamentaris. Per què no? Si els ciutadans ho han decidit cal gestionar-ho i caldrà respectar el que diuen”.

Comparteix

Icona de pantalla completa