Diari La Veu del País Valencià
El pacte PSOE-Ciudadanos dilueix la veu valenciana al Congrés

Toni Martínez / Madrid.

Serà molt difícil que la coalició valenciana Compromís-Podem-És el moment tinga veu pròpia al Congrés dels Diputats amb grup parlamentari després que els vots de PSOE i Ciudadanos hagen composat una Mesa on tindran majoria els conservadors (cinc representants de PP i C’s front els quatre de PSOE i Podemos) i que tombarà qualsevol proposta del grup parlamentari en les coalicions que va participar la formació de Pablo Iglesias al País Valencià, Galícia i Catalunya.

Hui dimecres ha estat el primer dia dels nous diputats al Congrés i el pacte PSOE-Ciudadanos ha centrat totes les converses on la possibilitat de tindre un grup valencià, gallec i català es diluien amb el pas de les hores.

Tot i això les veus de Podemos continuaven apostant per eixa opció. A les portes de la Cambra Baixa, l’exdirigent morat, Juan Carlos Monedero s’ha apropat en bicicleta per donar la seua versió als periodistes sobre el que passaria dins: “Els diputats han d’escoltar el que s’ha dit al País Valencià i que algú els negue el seu dret està lleig”.

Però dins, el cercle dels grans partits espanyols estava a punt de deixar sense grup propi als valencians. I això que al principi de la jornada, els diputats de Compromís, Joan Baldoví, Ignasi Candela i Marta Sorlí han arribat al Congrés acompanyats de la banda de música Wind Orchesta que portaven una samarreta amb el lema ‘Som músics, som valencians’. “Han volgut vindre ells a acompanyar-nos, es varen oferir i els vàrem dir que sí”, aclareix Baldoví mentre dóna pas al ritme de la marxa mora que envaeix un lateral de la Carrera de San Jerònim. “Amb aquest acte reivindiquem la festa de la democràcia, és una manera d’entrar amb alegria i amb una de les nostres senyes d’identitat”, apunta marcant distàncies també amb Podemos.

A les portes del Congrés, Baldoví ha recordat que “a aquesta Cambra s’ha sigut laxe quan s’ha volgut”. En eixe moment arribava Montoro i les càmeres deixaven d’apuntar al valencià. Era el moment d’entrar amb els companys a l’Hemicicle. Com el primer dia de classe, els diputats buscaven el seu lloc. Cadascú ha triat el més adient a les seues posicions.

Els nou valencians a una mateixa fila, acompanyats del diputat de Ciudadanos Toni Cantó. Eixe no serà el lloc definitiu. De fet una anècdota de la jornada l’han protagonitzada els diputats d’ERC que no trobaven lloc a l’Hemicicle perquè tots els escons estaven ocupats amb espais en blancs i no tenien lloc on estar els nou tots junts.

Ja dins del Congrés, la jornada ha transcorregut amb el guió inicial previst. En primera votació, Patxi López ha obtingut 130 vots, amb el recolzament de diputats de PSOE i Ciudadanos. El PP s’ha abstingut. L’única proposta alternativa era la de la representant de Podemos, Carolina Bescansa amb 71 vots.

En segona votació el candidat socialista ha sigut designat president del Congrés dels Diputats. Finalment la Mesa del Congrés estarà composta per tres representants del PP, dos del PSOE, dos de Ciudadanos, un de Podemos i un altre de Catalunya en Comú. Aquesta situació és el tancament (quasi) definitiu a la conformació del grup valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa