Diari La Veu del País Valencià
A Perpinyà, declaració d’amor a la llengua
RNA/ Andorra

La cita és a les 11h del matí a les places de la Victòria (sota el Castellet), de la República i d’Aragó. Un triangle en ple centre de Perpinyà per reivindicar una vegada més la catalanitat no només identitària sinó també lingüística de la Catalunya Nord i de la capital, la vila de Perpinyà. Com ha explicat un dels organitzadors, Guillem Dalmau, al programa Estira la llengua! de Ràdio Nacional d’Andorra, “l’objectiu és ocupar Perpinyà i que la llengua catalana siga present pels carrers i les places de Perpinyàʺ. I tot això, al voltant de la idea de fer una ʺdeclaració d’amor a la llenguaʺ, com diuen a la Catalunya Nord, fent-se ʺpotonsʺ.

Tothom està convidat a anar fins a la ciutat i petonejar-se amb la parella, amb amics, familiars o coneguts. No hi ha requisits. A més, tothom que ho vulga, podrà immortalitzar el petó amb una fotografia, que es penjarà a la pàgina web de la iniciativa, potonejada.wordpress.com. Serà la tasca dels potògrafs. A més d’això, hi haurà uns 30 artistes, entre poetes, músics i dibuixants, entre altres, que aniran passant cada 20 minuts per les tres places per animar el matí. Entre ells, hi ha confirmats, per exemple, els Pets (llista completa aquí: potonejada.wordpress.com.

També a les tres places s’hi instal·laran parades de nombroses entitats culturals de la Catalunya Nord, que mostraran als curiosos tota l’activitat que fan al llarg de l’any. Dalmau detalla que n’hi ha més de 50, hi ha un moviment molt gran. La idea és “ensenyar que hi ha gent que al llarg de l’any es mobilitza al seu poble, per la defensa de la cultura i de la nostra llengua“.

Per tancar la jornada, també s’ha organitzat una taula rodona per comprovar quin és el grau de compromís de les autoritats amb la preservació i la normalització de la llengua a la Catalunya Nord. Serà a dos quarts de tres de la tarda a la plaça de la República. Hi participaran Pierre Aylagas, diputat i vicepresident de la comissió ʹLangues régionalesʹ de l’Assemblea Nacional francesa; Francis Manent, president del sindicat de comunes a favor del català i de l’occità; Miquel Mayol, exeurodiputat expert en dret; Jean-Jacques Planes, president regional de la Federació del Bastiment, i un representant de l’Associació per l’Ensenyament del Català, l’APLEC. Tot això, amb un objectiu, segons Guillem Dalmau: “Que els elegits diguen clarament què volen fer: si volen deixar morir la llengua o si s’hi volen posar“.

La ʹPotonejada pel catalàʹ pren el relleu del lipdub per la llengua youtube.com que ara fa un any va omplir el centre de Perpinyà amb unes 8.000 persones. Una xifra que va batre el rècord mundial de participants en un lipdbub que, a més, va ser el primer que s’enregistrava en tres dimensions. En aquella ocasió, la mobilització es feia en sincronia amb més territoris de França amb llengua pròpia, que reivindicaven la ratificació de la Carta europea de les llengües dites minoritàries en plena campanya de les eleccions presidencials.

Dalmau recorda que “en un any no ha canviat res. Hi ha un nou president que s’havia compromès a ratificar la Carta i no ho ha fet. Per tant, ens tornem a mobilitzar recuperant el costat festiu però clarament reivindicatiu, demanant un dret i una llei pel català“.

D’entusiasme n’hi ha i d’esperança, també, per recuperar el català a la Catalunya Nord. Guillem Dalmau diu que el problema és que se n’ha tallat la transmissió generacional i que amb el sistema actual, només un 6% de la mainada té accés a l’educació en català, sobretot a través de la xarxa d’escoles de la Bressola bressola.cat. Hi ha qui diu que ampliar les aules bilingües de l’escola pública seria un bon pas i que, per això, només cal decidir-se a contractar professorat que també parle el català, que n’hi ha. Dalmau va més enllà, demana el reconeixement del català per part de l’estat francès i que les col·lectivitats territorials, com les comunes, s’hi impliquen més.

Recordem que la comuna de Perpinyà ja va declarar el català llengua cooficial. En tot cas, Dalmau veu “moltes paraules dites i pocs actes“.

>

Perpinyà Lipdub pel català: un rècord mundial per la llengua

Comparteix

Icona de pantalla completa