Diari La Veu del País Valencià
Educació proposa fer una planificació d’aules de tots els centres públics i concertats
RedactaVeu / València

Educació ha convocat hui les diferents meses per a tractar de forma conjunta amb els representants de la comunitat educativa dos temes d’especial interès: les instruccions per a l’arranjament escolar i els criteris d’admissió d’alumnat per al curs 2016-2017.

Són les primeres meses i és per això que el secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler, ha volgut remarcar que “es tracta de la primera posada en comú d’instruccions per tal d’enriquir-la entre tots els agents implicats i contribuir així a la millora de la qualitat educativa valenciana”.

La novetat respecte a l’arranjament escolar és que per primera vegada en l’educació valenciana es proposa fer una planificació d’aules en tots els centres sostinguts amb fons públics, ja que “és una qüestió de sentit comú que les places disponibles es facen en conjunt als centres públics i concertat. Tots els centres que paguem amb els nostres impostos tindran els mateixos criteris”, ha explicat el conseller Marzà i ha afegit, “volem millorar la qualitat en tots els centres, sense diferències, i que els xiquets i les xiquetes estiguen millor atesos. Per això volem mantindre i augmentar les aules actualment ofertades, ja que aspirem a baixar el nombre d’alumnes per classe. El govern del Botànic pensa en millorar la vida dels valencians i les valencianes, just el contrari que l’antic govern, que no feia més que saturar les classes i suprimir mestres i professors”.

Per dur endavant el propòsit de baixar les ràtios la Conselleria d’Educació per al pròxim curs destinarà 12 milions d’euros, de manera que les ràtios d’Infantil de 3 anys queden en 25 alumnes, 1r d’ESO en 30 alumnes i 1r de batxillerat a 35 alumnes. La reducció doncs suposarà l’increment de la plantilla docent en més de 1.000 mestres i professors, i recuperar i mantindre unitats educatives.

Pel que fa als criteris d’admissió d’alumnat es tancarà la proposta hui per a tramitar el Decret corresponent. En aquest sentit, el conseller ha remarcat que “garantim la llibertat de les famílies de triar el centre, perquè s’ha acabat que siguen els centres els qui trien els seus alumnes”. Marzà, a més ha indicat que aquest procés burocràtic se “simplificarà” eliminant “paperassa”.

Una de les novetats que contribueixen a la llibertat de tria del centre és que totes les opcions triades poden puntuar i no només la primera. Així, si l’alumne no té plaça en la primera opció marcada, automàticament la seua puntuació d’admissió puntuarà per a sol·licitar plaça en la segona opció i així successivament. Fins ara la baremació només servia per a la primera elecció de centre feta. Poden consultar els huit criteris d’admissió d’alumnat en el document adjunt a aquesta notícia.

D’altra banda la Conselleria ha establert una sèrie d’objectius del nou Decret d’admissió d’alumnat que passa per donar vitalitat als nostres barris perquè el centre estiga prop del domicili, planificar l’oferta de places de manera adequada per atendre la demanda, augmentar la sostenibilitat evitant desplaçaments i despeses de transport i menjador, apostar per la participació de les famílies en la construcció col·lectiva del “centre de barri” pel que fa al disseny i el projecte educatiu, “Escoles per a totes i tots” amb un model d’escola inclusiva i integradora i es tindrà en compte la diversitat familiar atenent a les peculiaritats de les famílies, de les nombroses, les monoparentals i per tant s’augmentarà la puntuació a l’alumnat que ja tinga germans o germanes en el centre” evitant així que les famílies queden dividides.

Comparteix

Icona de pantalla completa