Diari La Veu del País Valencià
El PP aniquila la Llei de Costes
RedactaVeu / Madrid / València

Les esmenes responen a la proposta del Ministeri de Medi Ambient de reduir la franja de protecció de la costa de 100 a 20 metres en determinats trams o la desprotecció de salines i dunes no necessàries per al manteniment de la platja. Entre totes les esmenes, Greenpeace destaca la falta de rigor amb la qual el Grup Popular en el Senat pretén abordar el canvi climàtic en la costa.

L’esmena número 176 proposa adaptar, ʹquan escaigaʹ, la costa a l’efecte del canvi climàtic. No obstant açò, aquesta esmena no fa cap estimació sobre els efectes del canvi climàtic sobre la costa. Tanmateix no contempla que siguen susceptibles de patir canvi climàtic ni els deu nuclis amnistiats, l’illa de Formentera, les salines o nombrosos trams de ria, que perden la seua protecció amb la nova llei.

El text considera que els efectes del canvi climàtic en la costa només s’entenen com a regressió costanera i no contemplen la inundabilitat freqüent dels trams de costes que s’inunden almenys una vegada cada 11-13 anys, com són els casos de Santa Pola (Baix Vinalopó) o Platja de Vera, a Almeria.

El projecte de llei manca d’una memòria econòmica en la qual s’analitze amb rigor el cost econòmic que es proposa, com la construcció d’espigons o farciments per a combatre els efectes del canvi climàtic. De fet, els trams que s’enfronten al canvi climàtic mai haurien de ser de titularitat privada i haurien de ser retornats al domini públic marítim terrestre. No com proposa el text, que és solucionar el problema construint un simple espigó que frene la pujada del nivell de mar.

Platja de Xilxes. Joajay CC.

Finalment, no inclou un criteri lingüístic mínim que complisca l’acord normatiu aprovat el 1991 que regula els criteris lingüístics generals, doncs el text està ple de conceptes sense rigor tècnic. De fet, es parla d’erosió greu de la costa i no d’erosió permanent de la línia de costa o de zones en les quals no existisca ʹcert risc d’inundacióʹ. Dóna per tant, la sensació que s’usa aquest tipus de llenguatge per a cercar intencionadament l’ambigüitat i així poder aplicar arbitràriament la llei. Des d’un aspecte tècnic, és molt àmplia l’aplicació d’un concepte tan vague com ʹcert riscʹ.

Comparteix

Icona de pantalla completa