Diari La Veu del País Valencià
El recaptador Rei Pàixaro de Biar torna dissabte als carrers de la vila. Vídeo.
RedactaVeu / Biar

A les 9 del matí de dissabte repicaran les campanes de l’església de Biar. El volteig general no obstant es repetirà a les 13 i a les 21 hores perquè a la població de l’Alt Vinalopó hi ha festa, la qual compta amb una de les manifestacions populars més enigmàtiques de tot el país.

A les 21.30 començarà la Cavalcada del Rei Pàixaro pels carrers de la vila, el veïnat està convidat perquè bote foc a les seus torxes i fogueres mentre el rei recaptador acompanyat pel seguici format per dos dansaires i la Colla de dolçaines i tabals La Bassa la Vila, recull el tributs.

Aquesta figura enigmàtica que s’endinsa en el passat medieval representa la figura del rei Jaume d’Aragó qui en acabar la collita d’ametlla, oliva i raïm, que té lloc durant el mes de gener, passava per la població per recollir l’impost quel es recaptava amb dues safates de bronze que segons recull l’ajuntament de Biar, foren donades pels Reis Catòlics a la població.

Sembla que la tradicional cavalcada no té cap connexió amb Sant Antoni del Porquet però, per no perdre el record del rei es va lligar a la celebració del sant i patró dels animals que té lloc també en aquest mes.

En acabar la cercavila reial tindrà lloc una cordà que estarà adobada amb la gentilesa del veïnat que frueix de la beguda, dolços i embotit.

Diumenge té lloc una altra cercavila, “la Cavallà” presidida pel Rei Pàixaro que novament fa recapte de queviures, recordant aquella tradició de tributar a la corona, i es fa acompanyar dels veïns i els seus animals domèstics que seran beneïts a la plaça del poble. A la vesprada se subhastaran les donacions i queviures que els veïns lliurement han donat de matí en “l’Arreplega”. Després es celebrarà la processó de Sant Antoni del porquet i la festa clourà amb la rifa de les tradicionals saques de farina.

Comparteix

Icona de pantalla completa