Diari La Veu del País Valencià
Principals línies d’acció que regiran el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura

RedactaVeu / València.

El II Simposi sobre la lectura, el llibre, les biblioteques i l’escola, organitzada per la Fundació Full, ha conclòs hui en un acte en què els principals representants dels col·lectius que integren el sector han fet públiques les propostes les línies d’acció que regiran el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana.

Aquest pla té com a objectiu donar resposta a la situació actual per la qual travessa el sector del llibre, a més d’augmentar de manera significativa els índexs de lectura dels valencians i les valencianes. Les conclusions presentades hui han estat consensuades per lectors, docents, bibliotecaris, editors, llibreters, autors, il·lustradors, mitjans de comunicació, gestors culturals i administració en diferents grups de debat, després de dos dies intensos de treball durant els quals han analitzat el passat i present de la lectura, la indústria del llibre, les biblioteques i l’ensenyament.

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assistit a l’acte de cloenda en el qual ha agraït “el treball i la il·lusió amb que han col·laborat tots els participants en aquest pla que naix en un escenari obert i participatiu on totes les veus són escoltades”.

Entre les conclusions hi ha la de definir un marc en el qual les polítiques de lectura siguen reconegudes com a part fonamental del benestar social i de la qualitat de vida i alhora com a motor d’inclusió i cohesió social. Aquestes polítiques haurien d’anar més enllà d’un simple pla de reconversió industrial. Es recomana seguir la línia defensada per la Generalitat, és a dir, un Pla de lectura en el qual participen tots els actors implicats, especialment per especialistes i on el paper de l’administració siga el de coordinar, donar suport i aportar finançament.

D’altra banda, es vol deixar clar que el protagonista principal del pla és el lector i que s’ha de traspassar els espais habituals per arribar allà on estiga. És per això que s’obri la perspectiva a tots tipus de lectura, amb tots tipus de dispositius i formats.

La socialització de la lectura és també un dels grans objectius. Es considera que també esta relacionada de manera molt estreta amb la perspectiva tecnològica que ha de recollir el pla. Així, es proposa augmentar la difusió dels continguts lectors a través de les xarxes socials i es recomana la creació, per part de la conselleria, d’un Club virtual de lectura, lligat a la xarxa de biblioteques públiques, com a manera de potenciar l’escriptura i la lectura social. També es proposa la creació d’un espai web per donar visibilitat a les bones pràctiques que ja s’hi realitzen, per formar els diferents mediadors i per generar un diàleg sobre lectures, llibres, autors i obres.

Un altre eix que estructura les conclusions dels simposi és que cal aconseguir que la lectura esdevinga una experiència vital, tant de manera individual com social. És per això que es recomana complementar les activitats lectores amb un seguit d’activitats que donen visibilitat als actors que hi participen, als territoris on tenen lloc i a les cultures des de les quals es creen. En aquest sentit, es proposa integrar i enriquir accions que transformen la literatura en patrimoni cultural, com rutes literàries o cases-museus d’escriptors, que constituïsquen un reclam per a potenciar lectura i incentivar el turisme cultural.

Les conclusions es completen amb la proposta d’incorporar el programa de Lectura Fàcil, recomanat per IFLA (Federació Internacional d’Associacions de Bibliotecaris i Biblioteques), com a eina per a la integració social i lingüística. També es recomana posar en marxa (des de les universitats, centres de professors i biblioteques) programes de formació per a les famílies (com a primer mediador), bibliotecaris, docents, llibreters, etc.

Comparteix

Icona de pantalla completa