Diari La Veu del País Valencià
EU demana a Europa que investigue les ‘irregularitats’ del Consell en el ‘Crea Escola’
RedactaVeu / Brussel·les

L’eurodiputat d’IU, Willy Meyer, ha formulat una pregunta parlamentària dirigida a la Comissió Europea en la qual exigeix que l’informen dels controls que el Banc Europeu d’Inversions (BEI) ha realitzat sobre el projecte ‘Crea Escola’, suposadament executat per la Generalitat Valenciana. El Banc va finançar durant anys la realització d’aquest projecte “però els resultats mai han sigut apreciats en els centres educatius valencians”.

Des de l’any 2006 el BEI porta finançant inversions al País Valencià relacionades amb l’àmbit de l’educació i els seus equipaments que, segons denúncies de nombroses associacions de pares i mares d’alumnes, mai han arribat a realitzar-se.

El Banc va finançar el programa ‘Crea Escola’, que des de 2006 hauria d’haver finançat 435 construccions escolars. No obstant açò, en els últims mesos, al País Valencià, s’han produït l’ensulsiada del sostre de dos centres i el del sòl d’un altre, “constatant la falta de manteniment” que el programa hauria d’haver cobert. Meyer va sostenir que “a l’espera de l’auditoria del BEI, els pares i mares d’alumnes valencians han patit una clara situació de discriminació davant un govern autonòmic que no executava les obligacions contretes amb el Banc”.

Aquest programa porta finançant diferents projectes relacionats amb els equipaments educatius del País Valencià, sempre amb el suport financer del BEI, com ‘València Centre Escolars II-2’ en 2008 i el ‘València Centres Escolars III’ en 2010. El finançament d’aquests projectes van ser aprovats un després d’uns altres pels organisme del Banc sense avaluar la implementació ni l’impacte que aquests projectes haurien d’haver tingut sobre els centres. Segons Meyer, “açò constitueix un clar indici de l’escàs control amb el qual l’organització ha tractat aquests projectes i ha posat en dubte la voluntat de la Generalitat Valenciana de millorar les condicions de les seues infraestructures educatives”.

El BEI ha realitzat la seua primera visita al País Valencià durant juliol del passat any, confirmant el “lamentable estat” de les instal·lacions valencianes. En paraules de l’eurodiputat d’IU “han hagut de passar 6 anys perquè el BEI haja donat un primer pas per a controlar les seues inversions. Entenent que el procés d’auditoria de les inversions pren el seu temps, considere que 6 anys és un termini massa ampli per a suposar un control efectiu de les inversions realitzades a València”.

Per tot açò l’eurodiputat d’IU ha exhortat a la Comissió Europea a esclarir les responsabilitats del govern del País Valencià al no implementar el projecte per a l’execució del qual va rebre els fons del BEI.

Comparteix

Icona de pantalla completa