Diari La Veu del País Valencià
Oltra demana ‘prestat’ un diputat a P. Sánchez perquè Compromís-Podem tinga grup propi
Europa press / Madrid

La líder de Compromís, Mónica Oltra, ha proposat al secretari general del PSOE, Pedro sánchez, que ‘preste’ un diputat perquè les aliances territorials de Podemos puguen formar grup propi en el Congrés, abans de parlar “de polítiques” i de la possibilitat de formar govern.

En un article en ‘El País’, arreplegat per Europa Press, Oltra recorda que el PSOE ha ‘prestat’ senadors a Democràcia i Llibertat i a ERC perquè formen grups en la Cambra alta, i li diu al líder socialista que “si no ha fet escarafalls”de DL, “amb tot el que està passant”, tampoc hauria de tenir problema en deixar-los a aquestes candidatures.

Fins i tot li diu que, “si tres diputats –un per a cada aliança– li resulta massa onerós”, bastaria que en cedisca un “per a poder formar un grup En Comú Podem, Compromís-Podem-És el Moment i En Marea”. “Mire quina fàcil solució. I després ens asseiem a parlar de les polítiques que necessita aquest país i, si hi ha acord, parlem del govern. Que ja va sent hora”, avisa la dirigent valenciana.

Oltra, vicepresidenta del Govern valencià que lidera el socialista Ximo Puig, carrega en el seu article contra la interpretació del reglament del Congrés que defensen PP, C’s i PSOE, que esgrimeixen que les aliances territorials de Podem no poden formar grup propi en el Congrés perquè els seus integrants no han competit en les circumscripcions en les quals s’han presentat. La cessió d’un diputat del PSOE, diu, els serviria per a “esborrar el seu presumpte pecat original” i poder formar grup.

Però a més, des del punt de vista jurídic, la líder de Compromís replica que “la Llei electoral no permet, precisament, que les coalicions presenten més d’una llista, o que un partit colligat amb un altre presente els seus propis candidats, a més dels de la coalició. I recorda a més que el Govern va llegir els resultats electorals de cada candidatura com a independents, i que el Rei rebrà per separat els seus representants”.

Per açò, conclou que als qui interpreten el reglament en contra de la petició de Podemos “els té igual la legalitat, la doctrina de la Junta Electoral Central i les Sentències del Tribunal Constitucional”.

Al seu parer, és clar que es tracta d’”una qüestió política i ha sigut així sempre, a la vista dels [sic] ‘chalaneos i cambalaches’” que sempre acompanya la formació de grups parlamentaris. “Et preste un diputat, me’l retornes, després se’n va al mixt i ací no ha passat res, en una orgia de transfuguisme legalitzat”, ha denunciat.

Oltra deixa clar que no té “res a objectar” al fet que el PSOE promoga la formació de grups “com a expressió de pluralitat democràtica”, que és com ha justificat el PSOE el préstec de senadors de DL i ERC, fins i tot sense estar d’acord amb ells, però demana que es faça “sense trencar amb el principi d’igualtat”.

“D’acord que als qui no tenen dret se’ls afavorisca en favor de la democràcia, però no a costa dels que sí tenim dret i ens empara la legalitat”, avisa la vicepresidenta valenciana que conclou demanant a Sánchez una solució “per la via política”.

Comparteix

Icona de pantalla completa