La UV celebra el centenari de l’Escola de Ceràmica de Manises amb una exposició

Comptaran amb l’actuació de Ximo Tébar i Víctor Jiménez
18 gener 2016 01:00h
RedactaVeu / València
 
Demà, dimarts dia 19 de febrer, arranquen els actes del centenari de l’Escola d’Art i Superior de Ceràmica de Manises. Amb un acte en l’Aula Magna de La Nau, a les 19 hores, en el qual es presentaran el conjunt d’activitats preparades per a celebrar els primers cent anys del que durant molts anys va ser l’únic centre a l’Estat espanyol que impartia una titulació superior de Ceràmica.
 
A continuació, a les 20 hores, a la Sala Oberta de la Nau s’inaugurarà l’exposició ‘Sincronies. Tres processos ceràmics’, una mostra que arreplega tres tractaments ceràmics diferents a través del treball de tres autores ceramistes: Asako Arai, Susana Gutiérrez i Ana Llorens. La convergència de tres mirades, la japonesa, la basca i la valenciana, per a comprendre el poder de la ceràmica com a canal d’expressió que sempre ha acompanyat l’ésser humà.
 
A les 20.15 hores, el guitarrista, professor del Conservatori Superior de Música de València i productor de jazz valencià, Ximo Tébar interpretarà una versió jazzística de l’adagi  del concert d’Aranjuez de Joaquín Rodrigo i el jove saxofonista de jazz valencià Víctor Jiménez, guanyador del V Concurs de Jazz de la Universitat Jaume I presentarà el seu primer treball discogràfic. L’entrada a tots els actes és gratuïta.
 
L’exposició, ‘Sincronies. Tres processos ceràmics’, que és un projecte comissariat per Pascual Timor i María José Sanz, forma part dels actes commemoratius del I Centenari de l’Escola d’Art i Superior de Ceràmica de Manises. Actualment aquest centre ha aconseguit convertir-se en un referent mundial per a l’ensenyament de la ceràmica que integra les noves tècniques i processos en la formació dels futurs artistes, professors, dissenyadors i investigadors, que arriben a l’escola de països estrangers com Japó, Portugal, Corea, Turquia, França…
 
L’exposició, que podrà visitar-se fins al pròxim 21 de febrer, permet conèixer la forma de tractar la ceràmica de tres artistes. A la Sala Oberta s’exposen les obres i el procés de preparació, disseny i modelatge d’aquestes. Ceràmica artesana per a alta hostaleria, escultura ceràmica per a espais exteriors i artesania inspirada en la naturalesa conformen aquesta exposició.  
 
En el treball d’Asako Arai, amb la ceràmica, l’orgànic i el natural sempre són presents, tant en la forma com en la decoració de les peces. Li interessen els detalls i les formes dels éssers vius. Li interessa situar les peces ceràmiques en la natura i treballar obres de gran format. Considera que el material ceràmic és ideal des del punt de vista físic a causa de la seua resistència i durabilitat enfront del clima i els canvis meteorològics, i també des del punt de vista orgànic per la característica natural del material ceràmic, fang cuit, que pot mimetitzar-se perfectament en un entorn natural.
 
‘Nahas’ o ‘nahastu’, en basc vol dir ‘barrejar’ i per a Susana Gutiérrez és un nom molt apropiat per al seu treball, ja que aquest model venia de la idea de l’embull o embolic, que en basc és ‘nahapila’. Barrejar és una acció que es repeteix tant en cuina com en el procés de fabricació ceràmic, igual que en la cuina d’un ‘Akelarre’ es mescla la tradició amb avantguarda, també el seu treball barreja l’artesania amb el disseny industrial.
 
Per a Ana Llorens el te forma part d’una llarga tradició social en diferents països i cultures: la forma de prendre’l, l’hora i els recipients marquen les diferents cultures, les zones geogràfiques i fins i tot les filosofies de vida. El treball d’aquesta autora s’inicia amb un estudi i una anàlisi dels usos i costums del te en diferents cultures. El temps de prendre el te és la motivació del seu treball, com temps utilitza també per a fabricar les seues teteres. Després de viatjar per àmbits culturals, es deté al seu taller per construir la seua “tetera universal”. Aquest treball ofereix un temps de consciència per a detenir l’enrenou diari i omplir de vitalitat la vida.


 
next