Diari La Veu del País Valencià
AVL: ‘El poder polític ara és exemple en l’ús del valencià’
RedactaVeu / València

El vicepresident de l’AVL, Josep Palomero, ha celebrat aquest dilluns que “el poder polític –del País Valencià- sol usar més el valencià” sent “exemple per a la resta de la societat”. Així s’ha expressat en relació a la seua percepció de la situació actual de la nostra llengua durant l’acte de presentació, aquest dilluns a les Corts, de la memòria de l’entitat corresponent a 2014, un any en el qual destaca la culminació d’una de les seues obres més importants: el Diccionari normatiu valencià (DNV), que conté més de 93.00 entrades i és fruit de més de dotze anys de treball.

Palomero ha agregat que des de la Direcció general de Política Lingüística i Multilingüisme s’han establert “normes per a coordinar les accions dels diferents departaments de la Generalitat”.

Per la seua banda el president de les Corts, Enric Morera, ha agraït la visita dels acadèmics de l’AVL dins de “l’absoluta normalitat” d’una institució “fonamental per a recuperar la presència del valencià en la vida pública” i s’ha compromès a “establir línies de col·laboració” amb l’AVL en aquesta legislatura “per tal d’aconseguir la plena igualtat lingüística dels valencians”, que tinguen garantit el seu dret “a usar i conèixer les nostres dues llengües” i per a “superar la desigualtat que en aquests moments pateix el valencià”.

L’acadèmic ha remarcat que el DNV, un dels “pilars” de l’AVL, és un diccionari que “no està tancat i que s’actualitza en la web”, ha remarcat. També que 2014 va ser un any “prolífic” en pronunciaments sobre diverses iniciativa del Govern valencià, entre els quals figuren un informe favorable a la proposta de declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial per part de la UNESCO i una declaració sobre la necessitat de mitjans públics de comunicació a propòsit del tancament de RTVV.

En matèria de col·laboració institucional, l’AVL ressalta el patrocini del Circuit teatral de CulturArts, pel qual l’AVL abona el 10% de cada representació en valencià. En 2014 els resultats van ser “bastant notables”: 165 obres en valencià (67% del total), amb més de 30.000 espectadors, que van suposar una inversió de 41.688 euros per part de l’AVL. Juntament amb la UV es va organitzar un cicle de conferències vinculada a l’exposició de llibres emblemàtics. Palomero ha admès que “falten encara sectors de la societat que no s’han incorporat i que des del Govern no pot fer que s’incorporen a la normalització del valencià, per exemple la qüestió religiosa o doblatge cinematogràfic”.

Diccionari normatiu valencià (DNV)

“El 5 de febrer es posava a la disposició del públic a través de la seua pàgina web, i a dia de hui és un document “consultadíssim”, ha destacat Palomero, que porta ja “més de 5,7 milions de visites i 716.000 descàrregues en mòbil”. L’edició impresa arribarà entre abril i maig d’enguany, segons ha anunciat Palomero després d’acudir a les Corts al costat de la secretària de l’entitat, Verònica Cantó, per a presentar la memòria de l’entitat corresponent a 2014 en un tom de 225 pàgines. El president de la Cambra autonòmica, Enric Morera, així com els síndics de tots els grups parlamentaris han acudit per a rebre els acadèmics.

El Diccionari normatiu valencià va generar polèmica en el seu moment per la seua definició del valencià com a “Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francés de l’Alguer, llocs on rep el nom de català”.

L’anterior Govern valencià –del PP- va arribar a sol·licitar un informe al Consell Jurídic Consultiu perquè dictaminara sobre la capacitat de l’AVL per a realitzar aquesta definició i aquest va considerar que “s’extralimita en les seues funcions en atribuir a la llengua valenciana un àmbit territorial diferent i més ampli del que assenyala l’Estatut d’Autonomia”.

Preguntat sobre com es va viure aquest episodi en el si de l’AVL, Palomero ha considerat que aquest és ja un tema “molt vell” i en aquest moment “no hi ha cap reactivació d’aqueixa situació tan absurda”.

‘Reposició d’acadèmics

De cara a enguany, l’AVL encara 2016 amb “la reposició” de set acadèmics com un dels seus objectius més immediats. “Estem en el procés de selecció de persones, encara obert, però l’AVL segueix treballant amb les 16 persones que continuen amb tota normalitat”.

Respecte a aquesta reposició de vacants, l’acadèmic ha recordat que transcorreguts els primers 15 anys de l’AVL, el Poder Legislatiu ja no té la missió de reposar les vacants de l’AVL sinó que són els acadèmics els qui se sotmeten a un procés d’elecció purament arbitrària, per sorteig. Per a Palomero, la “rotació contínua” dels acadèmics “és bona perquè refresca molt l’hàbit de treball dels acadèmics”.

Comparteix

Icona de pantalla completa