Diari La Veu del País Valencià
Oltra: ‘L’opció més factible és formar grup amb les confluències gallega i catalana’
RedactaVeu / EP / València

“El més factible per a la conformació dels grups en el Congrés és que Compromís-Podemos en forme un de propi al costat de les altres dues confluències -la gallega En Marea i la catalana En Comú Podem-, amb “els seus portaveus i la seua visibilitat”, ha anunciat la coportaveu de Compromís Mónica Oltra . A més, Oltra ha donat per “resolt” el debat sobre la seua possible unió per a aquesta fi amb IU-Unitat Popular en la Cambra baixa.

Així ho ha manifestat a preguntes dels periodistes hores abans que finalitze a les 20.00 hores d’aquest dimarts el termini per a registrar els grups en el Congrés. La dirigent de Compromís ha assenyalat que “defensaran en el fòrum polític i en el fòrum judicial” els seus votants, que “no es mereixen” l’“atropellament democràtic” que al seu entendre s’està produint en aquest procés.

Oltra ha explicat que l’opció que les tres confluències conformen un grup és “la més factible”, mentre que “el més desitjable” seria que les diferents forces tingueren el seu grup propi. No obstant açò, ha sostingut que són “gent dialogant i que cedeix” i amb l’alternativa d’anar units podrien estar “còmodes”.

Aquest “punt intermedi” consistiria que les tres candidatures regionals “formen un grup amb els seus portaveus i amb la seua visibilitat” i en aquesta opció podrien trobar el “consens” i es donaria “més visibilitat” als nou representants de Compromís-Podem. Al seu entendre, podria ser “una solució intermèdia, de compromís i un punt de trobada entre les diferents posicions” però, ha advertit, “falta que l’altra part vulga moure’s i eixir de l’immobilisme”. “Nosaltres ja ho hem fet; falta saber què diu el PSOE i la resta de la Mesa del Congrés”, ha postil·lat.

“Fins a les 19.59h hi ha temps d’arribar a acords”

En aquest sentit, ha comentat que “se segueix parlant i fins a les 19.59 hores hi ha possibilitat d’arribar a acords” i que “ha de prevaldre la voluntat que els ciutadans han expressat en les urnes”, que és que tenen “dret a grup propi, aconseguit per tenir més d’un 15 per cent de vot en cada circumscripció i més de cinc diputats”.

Davant la pregunta sobre si la possibilitat d’integrar-se en un únic grup s’ha consensuat amb el si de Compromís, ha respost que estan treballant “en altres escenaris”, però “la gent ha votat Compromís-Podemos, igual que en la legislatura passada Joan Baldoví no era diputat de Compromís sinó de Compromís-Equo”.

Oltra ha criticat que “la mescla que s’està fent entre la llei electoral i el reglament del Congrés és absolutament perversa perquè els ciutadans no voten partits sinó candidatures electorals que es deuen als electors que els han votat”.

“Un atropellament democràtic”

Davant la qüestió de si seria un fracàs tenir quatre portaveus en un mateix grup, Oltra ha contestat que “no parlaria” en aquests termes quan 671.071 ciutadans els han votat, però sí seria un “atropellament democràtic negar el que els ciutadans han donat en les urnes”. A més, ha dit que “el tema del grup propi fa butllofes, però això de la legalitat és una excusa”. Per açò, ha sostingut que “si no és un tema legal i és un tema polític, solucionem-ho en l’àmbit polític”.

Mònica Oltra, en el míting de tancament de campanya d’És el Moment celebrat a València. Foto: La Veu

Defensa “en el fòrum polític i en el judicial”

En el cas que no s’aconseguisca un acord, Oltra ha afirmat que defensaran els seus drets “en tots els àmbits jurisdiccionals en què calga defensar-los perquè no són els nostres drets sinó els de tots els ciutadans que ens han votat i que no es mereixen aquest atropellament democràtic” i ho faran “en el fòrum polític i en el fòrum judicial”.

Així mateix, preguntada per la possibilitat que el grup de Compromís se separe del de Podemos si no s’obté un grup propi, ha assenyalat que van dir als ciutadans que anaven “junts a les eleccions” i “açò té una conseqüència en el temps”. “No anem junts a les eleccions per a separar-nos quan acaben les eleccions”, ha afegit.

Debat resolt amb IU-UP

Quant a la possibilitat d’unir-se als dos diputats d’IU – Unitat Popular per a la formació d’un grup, ha afirmat que aquesta formació “pren les seues pròpies decisions i ha decidit formar grup amb EH Bildu i amb ERC” per la qual cosa es tracta d’un “debat resolt”. També ha declarat que “no creu” que el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, haja intervingut en aquesta qüestió.

Després d’aquestes negociacions, ha indicat que s’hauran d’asseure “a parlar de quines polítiques necessiten les persones d’aquest país”, que “necessita un govern nou, que pose en el centre les persones, que atenga l’emergència social i la nova arquitectura territorial perquè tots els territoris puguem formar un Estat des de la voluntat de formar un projecte comú i no en conflicte permanent”, ja que “l’immobilisme del govern del president, Mariano Rajoy, ha empitjorat aquesta situació”.

Sense repercussió en el Consell

Inquirida per si la possibilitat d’unes negociacions fallides quant a la composició dels grups del Congrés podria afectar el Govern valencià, ha sostingut que “des del principi” han mantingut que “les eleccions generals no tindran repercussió sobre el Consell”. Aquest acord de govern “naix de les eleccions de maig i de 55 suports en el parlament valencià” i les conseqüències de les eleccions estatals “no afectaran en cap cas el Govern valencià”, ha sentenciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa