Diari La Veu del País Valencià
Podemos i tres de les seues confluències tindran un sol grup al Congrés
RedactaVeu / Madrid / València

Aquesta vesprada, a les 20.00 hores, s’acaba el termini perquè es registren els nous grups parlamentaris del Congres dels Diputats.

Finalment, Podemos i les seues confluències, entre les quals figura Compromís -que entrarà més tard-, formaran un únic grup que es dirà Confederal i que es dividirà en quatre agrupacions parlamentàries que tindran llibertat de vot i es repartiran el temps i les iniciatives, segons informa TV3.

Compromís se sumarà a aquesta proposta les pròximes hores, després que primer registre la petició de grup propi i la mesa del Congrés li la denegue aquest dimecres.

Aquesta solució s’ha forçat després que el PP, el PSOE i C’s s’hagen negat a la formació de quatre grups separats. Els quatre subgrups disposaran de veu pròpia als grans debats, on es repartiran el temps en funció del seu pes.

De moment, segons les esmentades fonts, En Comú Podem serà sempre el segon, en funció dels 12 diputats que hi aporta. L’acord inclou que a la Junta de Portaveus del Congrés hi aniran quatre representants del grup confederal.

La configuració dels diputats de Podemos era la principal incògnita al Congrés, després de l’acord entre ERC, Bildu i Esquerra Unida per formar temporalment grup conjunt a la Cambra baixa.

La Mesa del Congrés estudiarà les propostes de grups aquest dimecres dia 20 de gener. Els partits tindran tres dies per presentar-hi al·legacions. La setmana que ve s’estudiaran els recursos i es prendrà la decisió definitiva. Tenint en compte els terminis, i condicionat també per la ronda d’entrevistes que està duent a terme el rei Felip VI, el primer debat d’investidura al Congrés no tindrà lloc fins, com a mínim, la primera setmana de febrer.

Cessió de diputats del PSOE a DiL i ERC al Senat

El Senat estarà format pels grups del PP, el PSOE, Democràcia i Llibertat, ERC, el PNB i el Grup Mixt.

Tant DiL com ERC han rebut dos senadors cedits pel PSOE per poder arribar al número exigit pel reglament per tenir grup propi, que en són deu. Aquesta cessió, que ja s’ha produït en altres legislatures, ha alçat polèmica al PSOE, on algunes veus s’han alçat contra el cop de mà a les formacions independentistes catalanes.

Comparteix

Icona de pantalla completa