Diari La Veu del País Valencià
Josefa Celda: Hui trac una espina clavada fa més de 70 anys
EFE / València

Les famílies de José Celda Beneyto, Ramón Gandia Belda i Francisco Fenollosa Soriano han rebut hui les restes dels seus familiars en l’Ajuntament de Massamagrell, segons ha explicat el portaveu del grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica del País Valencià, Matías Alonso.

Les restes de les altres nou persones que es van trobar en la mateixa fossa, entre elles Manuel Gimeno Ballester, tornaran a ser enterrats allí, bé per no haver sigut reclamats, haver renunciat els seus familiars o bé per no haver pogut ser identificats.

Tots ells van ser afusellats el setembre de 1940, als afores del cementeri de Paterna i enterrats en una fossa on es calcula que hi ha més de 200 cossos. Per a Josefa Celda, de 81 anys, hui és “un dia clau” que li permet tancar una ferida oberta quan ella tenia 7 anys i una tia seua li va dir que l’acompanyara a acomiadar-se del seu pare perquè anava a veure’l per última vegada.

“Açò em va canviar la vida”, ha reconegut Josefa, qui ha assegurat que després d’aquell moment, en el qual va haver d’engolir-se les llàgrimes, no ha pogut tornar a plorar, no li commouen les coses i no ha pogut ser “una persona normal”. No obstant açò, ha assegurat que hui se sent “molt bé” perquè després d’anys de lluita i d’enfrontar-se a “tants problemes” per a trobar el seu pare, per fi podrà enterrar-lo diumenge que ve, coincidint amb l’aniversari de la República, encara que ha precisat que la data és una coincidència.

Josefa Celda amb una imatge del seu pare.

“Ho he aconseguit”, ha manifestat Josefa, per a qui aquest acte, que ha qualificat de “miracle”, és “molt important” en la seua vida perquè li permetrà traure del seu cos l’espina que porta clavada durant més de setanta anys. “El meu pare s’ho mereixia tot. El van matar sent innocent i aquesta és la millor forma de demostrar que no l’he oblidat”, ha destacat, abans de donar les gràcies a les persones que l’han ajudat en aquest procés en el qual ha hagut de treballar “molt dur”. Al final però, ho ha aconseguit.
Aquesta vesprada, està previst que Ramón Gandia siga enterrat a Massamagrell, al costat de la seua vídua i els seus dos fills, mentre que al matí està previst un homenatge del poble de Massamagrell a tots els seus afusellats. Diumenge s’enterraran aquells afusellats que tornaran a la fossa comuna del cementeri de Paterna i després tindrà lloc el sepeli de José Celda, en el cementeri de Massalfassar, mentre que Francisco Fenollosa serà enterrat el dia 17 a Puçol, al costat de la seua esposa.

Comparteix

Icona de pantalla completa