Diari La Veu del País Valencià
Es conformen les comissions que triaran el director de CulturArts i el Consorci
Europa press / València

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha fet pública la composició de les comissions que seleccionaran els pròxims responsables de CulturArts i del ‘Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana’.

D’acord amb el Codi de Bones Pràctiques de l’administració, aquests òrgans integraran professionals dels diversos sectors. En aquests dos casos, la besnéta del pintor valencià Joaquín Sorolla Blanca Pons Sorolla; la cantant i membre del Consell Valencià de Cultura (CVC) Sole Giménez i el fins ara director gerent del Consorci, Felipe Garín, seran alguns dels especialistes i representants de la societat civil participants.

Des del departament que dirigeix Vicent Marzà recalquen, a través d’un comunicat, que “les comissions constitueixen un dels punts principals del Codi de Bones Pràctiques que pretén la despolitizació de la gestió cultural i la introducció de criteris de participació, transparència i eficàcia en la gestió”, ja que “l’administració solament representa entre un 25 i un 30 per cent dels membres d’unes comissions en les quals els experts i la societat civil representen una àmplia majoria”. A principis de febrer, es convocaran les primeres reunions constitutives de cada comissió per a la valoració de les candidatures.

El pes de l’administració és encara menor en la comissió encarregada de seleccionar el responsable de CulturArts, amb un 25% dels membres, enfront del 75% d’experts i societat civil.

Membres de les comissions

En el cas de la comissió de CulturArts, l’administració cultural estarà representada pel conseller, Vicent Marzà; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga. La societat civil estarà present per mitjà de la cantant Sole Giménez i el professor universitari, especialista en teatre, Ramon Roselló, tots dos membres del CVC; a més del gestor de projectes del Servei d’Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I i director artístic del Paranimf, Antoni Valesa.

Com a experts, formaran part de la comissió Josep Maria Bullón, gestor cultural de l’Ajuntament d’Almussafes, director de la Trobada Internacional de Mags i membre d’AGPV; la directora, guionista, productora i membre de CIM, Giovanna Ribes; el president dels actors valencians Ximo Solano; Verónica García, de l’Associació Valenciana d’empreses de Dansa, Minerva del Toro, secretària de l’Associació Valenciana d’empreses de Teatre i Circ; i, finalment, el periodista Xavier Aliaga.

Quant a la comissió del Consorci Valencià de Museus, es repeteixen els membres de l’administració de la comissió de CulturArts, als quals s’afig el diputat provincial de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius.

La societat civil estarà representada per Manuel Muñoz, de l’Acadèmia de Sant Carlos; per dos membres de la Universitat Politècnica de València: l’experta en patrimoni i restauració Victoria Vivancos i l’artista, poeta i doctor en escultura Sebastià Miralles. Com a experts formaran part de la comissió, entre altres, l’anterior director del Consorci, Felipe Garín; la besnéta i especialista en el llegat de Sorolla, Blanca Pons Sorolla, i la directora de la Fundació Per amor a l’art, Susana Lloret. L’apartat d’experts el completen un membre delegat per l’associació d’artistes visuals de València, Alacant i Castelló (AVVAC) i un representant delegat per l’associació Valenciana de Crítics d’Art.

Comparteix

Icona de pantalla completa