Diari La Veu del País Valencià
Glòria Tello anuncia quins mèrits ha de tindre el director del Palau de la Música
RedactaVeu / València

El futur director del Palau de la Música de València tindrà un contracte de tres anys prorrogable en dues ocasions fins un màxim de nou i cobrarà 72.447,30 euros bruts anuals, un sou “equilibrat amb els salaris municipals”.

Així ho ha avançat aquesta dimecres la presidenta del Palau, Gloria Tello, en una roda de premsa en la qual ha detallat els requisits del primer concurs que es realitza per a ocupar la plaça de director de l’auditori, un lloc que fins ara no existia, i espera que es resolga “abans de l’estiu”, de manera que puga encarregar-se ja de preparar la següent temporada que arranca a l’octubre.

“En l’anterior legislatura no hi havia director però crec que és necessari perquè els polítics no devem fer les funcions dels tècnics”, ha defensat Tello. De fet, ha argumentat, hi ha dos sotsdirectors i “potser és perquè no hi havia director i podem estalviar per ací”, ha apuntat. Encara que caldrà esperar a veure el perfil del nou director o directora.

Respecte al sou, ha assenyalat que comparat amb altres auditoris europeus, els hi ha millors però també menors i, en qualsevol cas, és un “sou més que digne”, adaptat a la situació actual i “equiparat” als del consistori.

A més, tres anys en la direcció de l’auditori és un període adequat per a donar-li “frescor”. En la seua opinió, “perpetuar-se en un càrrec per a tota la vida li lleva dinamisme”. En qualsevol cas, ha puntualitzat, s’anirà fent un “seguiment” del treball del futur director i si “va complint” el seu projecte podrà renovar d’altres anys fins en dues ocasions.

Tello ha decidit no formar part del comitè de valoració que haurà de seleccionar el futur director del Palau entre els candidats que es presenten. Ho componen un president que serà un empleat públic o professional de reconegut prestigi, un secretari amb veu però sense vot, un total de nou vocals: tres de l’administració pública, tres experts i tres representants de la societat civil vinculats al món de l’art, de la música o de l’escena.

Els noms dels integrants del comitè de selecció es publicaran una vegada acabat el termini de presentació de candidatures, amb la finalitat “d’evitar suspicàcies” durant el procés, ha apuntat la presidenta del Palau, qui ha volgut garantir la privadesa d’aquells que no obtinguen la plaça.

Requisits i mèrits

Les bases del concurs, que es publicaran dins d’uns deu dies en el Butlletí Oficial (BOP), a més en periòdics i revistes de tiratge nacional i internacional, atorgaran als interessats un termini de 90 dies per presentar la seua candidatura. Tots ells hauran de presentar un projecte per a la casa que explicarà un 60% de la seua avaluació i una sèrie de mèrits que puntuaran un 40%.

Entre els requisits es demana als candidats titulació universitària, -llicenciatura o equivalent-, tal com s’exigeix en els estatuts del Palau. Tello ha confessat que no li acaba de fer gràcia “perquè en el món de la cultura, tenir una carrera universitària no vol dir ser millor” i haguera preferit “llevar-li aquest caràcter academicista” però els estatuts ho impedeixen.

Així mateix, hauran d’acreditar una trajectòria significativa en la direcció, gestió econòmica, comptable i administrativa d’espais o centres culturals d’àmbit municipal que “permeta garantir que aquest òrgan autònom municipal mantinga el seu prestigi com a institució de referència”. En el cas que aquesta s’haja adquirit en el sector privat, es requereixen almenys 5 anys d’experiència.

A més, la persona que dirigisca el Palau haurà de tenir coneixement oral i escrit de castellà, valencià i anglès, encara que si no té algun “no serà descartada, sinó que se li deixarà un termini d’un any per poder formar-se i aprendre la llengua que li falte”, ha apuntat la presidenta de l’auditori.

Com a mèrits, les convocatòria inclou estar en possessió de titulació i estudis en els àmbits de gestió financera, formació musical i gestió cultural; al que se suma acreditar un mínim de cinc anys d’experiència en l’elaboració de programació musical i producció escènica i cinc anys en nivells de responsabilitat en l’àmbit de la gestió i l’organització de les agrupacions musicals, particularment en l’àmbit de les orquestres.

Es valoraran també les publicacions en l’àmbit de les arts musicals, escèniques i culturals; el coneixement d’altres idiomes oficials, del context econòmic, social i cultural valencià, espanyol i internacional; habilitats per a desenvolupar estratègies que facen possible aconseguir les finalitats estatutàries del Palau; els dots de comunicació, negociació i planificació, determinació de prioritats, presa de decisions, solució de conflictes, motivació de l’equip, capacitat de representar el Palau i desenvolupar programes d’incentiven el patrocini del Palau i l’Orquestra.

Auditoria

La presidenta del Palau de la Música ha assenyalat també que en els pròxims dies l’auditori passarà per una auditoria. “La meua intenció no és acomiadar ningú sinó reorganitzar la plantilla per a poder produir més”, ha explicat.

En aquest sentit, ha assenyalat que la plantilla de músics “li manquen 17 persones, està per sota de l’habitual per aconseguir l’excel·lència” mentre la plantilla administrativa, que supera les cent, està “sobrerepresentada”. D’ací la necessitat de reorganitzar tasques i departaments per a “rendibilitzar més” i evitar externalitzar i comprar producció de fora.

Tello ha volgut deixar clar que el Palau compta amb una “plantilla excel·lent” i únicament “algunes persones van arribar ací per ser qui eren però són una minoria”. En qualsevol cas, no es tracta d’acomiadar ningú, ha insistit, sinó de “reestructurar i aconseguir motivació”.

En aquests moments s’estan valorant diferents empreses que es dediquen a això, i la idea de Tello és que aquella que finalment faça l’auditoria es comprometa a una revisió dins d’un any o dos.

Comparteix

Icona de pantalla completa